Πιέσεις να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου η σκλαβιά του σεξ

Ιάπωνες πανεπιστημιακοί ζήτησαν από την Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, να αναγνωρίσει την ευθύνη που φέρει η Ιαπωνία για τη εκμετάλλευση χιλιάδων Ασιατισσών για την σεξουαλική εκτόνωση του αυτοκρατορικού ιαπωνικού στρατού κατά των Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε ανακοίνωσή τους χθες (25/5), 16 σύλλογοι Ιαπώνων επιστημόνων, ανάμεσά τους και ο σύλλογος Ιστορίας της Ιαπωνίας, κατήγγειλαν τη σκλαβιά του σεξ, θύματα της οποίας έπεσαν κυρίως Κορεάτισσες.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Μαΐου περίπου 200 ακαδημαϊκοί, οι περισσότεροι από τις ΗΠΑ, απηύθυναν ανοιχτή επιστολή στην Κυβέρνηση να αναγνωρίσει τα μελανά σημεία του στρατιωτικού της παρελθόντος, στο πλαίσιο της 70ης επετείου από τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Αρχικά, οι επιστήμονες τόνισαν ότι “αυτές που μετατράπηκαν σε ‘γυναίκες ανακούφισης’ έπεσαν θύματα αφόρητης βίας ως σκλάβες του σεξ”. Στη συνέχεια υπογράμμισαν: “Όπως έχουν δείξει πρόσφατες ιστορικές έρευνες, τα θύματα υποβλήθηκαν όχι μόνον σε καταναγκαστική στρατολόγηση, αλλά και σε συνθήκες σεξουαλικής εκμετάλλευσης που παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους”.

Ακολούθως σημείωσαν: “Συνεχίζοντας την υιοθέτηση μιας ανεύθυνης πολιτικής, η οποία συνίσταται στην άρνηση της ύπαρξης της σεξουαλικής σκλαβιάς στους κόλπους του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου, ορισμένοι πολιτικοί και ένα μέρος των μέσων ενημέρωσης περνούν το μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ιαπωνία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Οι ακαδημαϊκοί κατέστησαν σαφές πως οι αρμόδιοι οφείλουν “να αντιμετωπίσουν με εντιμότητα τις ηθικές βλάβες που έχει προκαλέσει στο παρελθόν η Ιαπωνία, όπως και τα θύματα”.

Ο Σίνζο Άμπε σε ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στο μιλιταριστικό παρελθόν της Ιαπωνίας αλλά δεν ζήτησε συγγνώμη για τις “γυναίκες ανακούφισης”.