Bloomberg: Η Μέρκελ προσπαθεί να κάμψει τις αντιρρήσεις του κόμματός της στο ενδεχόμενο νέου πακέτου προς την Ελλάδα

Να κάμψει τις αντιρρήσεις της κοινοβουλευτικής της ομάδας, σχετικά με το ενδεχόμενο νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, επιχειρεί η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του κόμματός της, που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Συνεργάτες της κ. Μέρκελ συναντούν ανά ολιγομελείς ομάδες τους Βουλευτές, με στόχο να αποτραπεί μια πιθανή εξέγερση, καθώς το νέο πακέτο προς την Ελλάδα είναι πιθανό να μην συνοδεύεται από την εφαρμογή όλων των απαιτήσεων των δανειστών.

Βασικότερο επιχείρημα εκ μέρους της κ. Μέρκελ για να πείσει τους διαφωνούντες είναι το γεγονός πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα δημιουργήσει γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή. «Η επιθυμία της Μέρκελ να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ είναι γεμάτη με πολιτικό ρίσκο, δεδομένου ότι η γερμανική κοινή γνώμη είναι “έξαλλη” με τα παιχνίδια μικροπολιτικής εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα, εδώ και τέσσερις μήνες» σημειώνει το Bloomberg.

Η στρατηγική της Καγκελαρίου εξαρτάται από το κατά πόσο η κυβέρνηση της Ελλάδας θα κάνει εκείνες τις υποχωρήσεις, που θα της επιτρέψουν να «πουλήσει» τη συμφωνία στους Βουλευτές της, προσθέτει ο αρθρογράφος. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ηγετική ομάδα του κόμματος θα έχει σήμερα κλειστή συνεδρίαση, με τις τάσεις να είναι μοιρασμένες: Ενώ κάποιοι Γερμανοί πολιτικοί σκληραίνουν την στάση τους, άλλοι αμβλύνουν τις αντιδράσεις, υπό το φόβο οικονομικής κατάρρευσης.

Η κ. Μέρκελ είναι η πολιτικός που έχει στηρίξει τα προγράμματα της Ελλάδας από το 2010 και μετά, όμως αυτή αναμένεται να είναι η πιο σκληρή δοκιμασία για την Γερμανίδα πολιτικό, σημειώνει το Bloomberg. Οι Βουλευτές της κ. Μέρκελ που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα υπολογίζεται πως είναι 100, από τους 311 συνολικά.