Κοτζιάς: Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ευνόησαν με την ανεκτικότητά τους την μη φιλική νοοτροπία της ΠΓΔΜ απέναντι στις διαπραγματεύσεις

Παράγοντα ανησυχίας για ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια χαρακτήρισε τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ αλλά και την γενικότερη πολιτική ένταση που επικρατεί στη χώρα τον τελευταίο καιρό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ τη Δευτέρα για τις εξελίξεις στην γειτονική χώρα.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι τα προβλήματα αυτής της χώρας είναι εγγενή και παλαιά και οφείλονται ως ένα βαθμό και στην ανεκτική στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών έναντι των απαιτήσεων της ηγεσίας των Σκοπίων. Η στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών ευνόησε, όπως είπε, την ανάπτυξη μιας νοοτροπίας μη φιλικής προς την επίλυση των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων και αμοιβαίων υποχωρήσεων.

Το Συμβούλιο συζήτηση και για την ενταξιακή πορεία της Σερβίας. Για το θέμα ο κ. Κοτζιάς είπε ότι υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης με τη Σερβία, μια χώρα που μπορεί να αποτελέσει «άγκυρα σταθερότητας στα δυτικά Βαλκάνια».

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο Ν. Κοτζιάς είχε σειρά συναντήσεων, μεταξύ των οποίων και με τους Επιτρόπους Εξωτερικών Σχέσεων Γιοχάνες Χαν και Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.