Γαλλία: Απαλλαγή των αστυνομικών που εμπλέκονταν στο θάνατο των δύο εφήβων που «πυρπόλησε» τα γκέτο το 2005

Γαλλικό δικαστήριο απάλλαξε δύο αστυνομικούς που κατηγορούνταν ότι συνέβαλαν στον θάνατο δύο εφήβων στο προάστιο του Παρισιού, Κλισί-σου-μπουά, ένα τραγικό συμβάν που πυροδότησε τις πλέον σοβαρές ταραχές που είχαν ζήσει ποτέ τα υποβαθμισμένα γαλλικά προάστια. Ήδη εκφράζονται φόβοι ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο ανάλογο κύμα επεισοδίων.

Το δικαστήριο στην πόλη Ρεν αποφάσισε ότι οι αστυνομικοί Σεμπαστιάν Γκελμίν και Στεφανί Κλάιν δεν ήταν υπεύθυνοι για των θάνατο δύο μουσουλμάνων εφήβων, τους οποίους είχαν κυνηγήσει τον Οκτώβριο του 2005 με αποτέλεσμα τα δύο παιδιά να μπουν σε υποσταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και να πάθουν ηλεκτροπληξία. Ο Γκελμίν ακούστηκε μάλιστα να λέει στον ασύρματο της αστυνομίας: «Εάν μπουν στις εγκαταστάσεις, το δέρμα τους δεν θα αξίζει ούτε δεκάρα (σ.σ. εννοεί θα πεθάνουν)». Η Κλάιν μία άπειρη αστυνομικός, είχε ακούσει το σχόλιο και δεν είχε αντιδράσει.

Ακολούθησαν τρεις εβδομάδες ταραχών, στη διάρκεια των οποίων οργισμένοι διαδηλωτές έκαψαν χιλιάδες οχήματα, έβαλαν φωτιά σε δημόσια κτίρια, ενώ χιλιάδες άτομα συνελήφθησαν. Συγγενείς των δύο νεαρών θυμάτων εξέφρασαν την οργή τους μετά την ανακοίνωση της απαλλαγής των δύο αστυνομικών.

«Είναι σοκαριστικό!» είπε βγαίνοντας από το δικαστήριο ο δικηγόρος των δύο οικογενειών, ο Ζαν-Πιερ Μινιάρ. Από την πλευρά του, ο συνήγορος των δύο αστυνομικών, Ντανιέλ Μερσά, τόνισε ότι η αθώωσή τους αντικατοπτρίζει «αυτό που η υπεράσπιση υποστήριζε εξ αρχής».