Στις επάλξεις οι Δήμοι για την διαχείριση των απορριμμάτων

Η Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Ρένα Δούρου, στην πρώτη συνεδρίαση για το 2015 του ΔΣ του Συνδέσμου, ζήτησε από τους Δημάρχους να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η ίδια μιλώντας σχετικά με το θέμα ανέφερε: “Οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε το συντομότερο, επιφέροντας δομικές αλλαγές στην κατεύθυνση της αποκεντρωμένης, βιώσιμης, δίκαιης και ορθολογικής διαχείρισης, στη λογική της ανεστραμμένης πυραμίδας: πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση κομποστοποίηση”.

Αναφερόμενη στην σύνταξη των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης που καταρτίζουν ήδη Δήμοι, η κ. Δούρου τόνισε ότι “γυρίζουμε σελίδα”.
Ακολούθως σημείωσε: “Θα αφήσουμε πίσω το αδιανοήτου κόστους, ξεπερασμένο και καταδικασμένο από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία συγκεντρωτικό μοντέλο της Φυλής, το οποίο έχει στοιχίσει εκατομμύρια στις τοπικές κοινωνίες και έχει καταστήσει τη χώρα δακτυλοδεικτούμενη από τους ευρωπαίους εταίρους, να διατρέχει τον κίνδυνο επιβολής προστίμων”.
Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι καλούνται να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά, τη στιγμή που η χώρα διαπραγματεύεται με όρους υποδούλωσης. Τώρα που η οικονομία και η χώρα δοκιμάζεται σκληρά, συνιστά πρόκληση η συνέχιση λειτουργίας αυτού του μοντέλου που καταβροχθίζει εκατομμύρια και παράγει περιβαλλοντική καταστροφή και οικονομικό αδιέξοδο, ενώ παράλληλα συνιστά μια υγειονομική βραδυφλεγή βόμβα».

Η Περιφερειάρχης επισήμανε την “ανάγκη θεμελίωσης τώρα” του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Τέλος, η κα Δούρου δήλωσε πως είναι καθήκον του φορέα να δίνει λογαριασμό στους πολίτες για τα πεπραγμένα του και για την χρηστή διαχείριση των εσόδων του.