Ράις: Μπορούμε να δείξουμε ευελιξία αλλά θέλουμε να επιτυγχάνονται οι στόχοι

Τα σενάρια περί Grexit δεν περιλαμβάνονται στο βασικό σχέδιο του ΔΝΤ και είναι κάτι, ούτως ή άλλως, που, όπως είπε η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συμβεί επανέλαβε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις. Επανέλαβε, επίσης, ότι υπάρχει όντως σχέδιο Β για την αντιμετώπιση διάχυσης ενδεχόμενης ελληνικής κρίσης, διευκρινίζοντας ότι αφορά κυρίως στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια (αναφορά σε σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ σε κεντρική ανατολική Ευρώπη Γιεργκ Ντεκρέσιν).

«Πάντα καταρτίζουμε διάφορα σενάρια, αυτό είναι μέρος των υπηρεσιών που παρέχουμε στα μέλη μας» είπε και εξήγησε πως οι θυγατρικές τράπεζες των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια θα έχουν πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και για αυτό το λόγο οι μηχανισμοί εποπτείας των τραπεζών σε αυτές τις χώρες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε ευθέως για την ύπαρξη σχεδίου περιορισμού της κρίσης (contingency plan) για την ίδια την Ελλάδα και για το τι περιλαμβάνει αυτό απάντησε:«Δεν αποκαλύπτουμε τις λεπτομέρειες για προφανείς λόγους».

Ο Ράις επιβεβαίωσε πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα εξετάσουν σε συνάντηση που θα έχουν αργότερα σήμερα τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ενώ επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες ότι ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν θα ενημερώσει σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, λέγοντας πως πρόκειται για μια τακτικού χαρακτήρα ενημέρωση. Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις των θεσμών με της ελληνική κυβέρνηση παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας το Eurogroup και στην οποία τονιζόταν πως έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά και ότι απαιτείται πρόσθετη προσπάθεια για να κλείσουν τα κενά. «Εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους εντατικά για να φθάσουμε σε μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε.

Επέμεινε ότι δεν δέχεται την κριτική ότι το ΔΝΤ είναι αδιάλλακτο. «Είμαστε ευέλικτοι. Κοιτάμε όλες τις επιλογές. Αλλά θέλουμε να φθάσουμε στους στόχους του προγράμματος που έχουν συμφωνηθεί. Μπορούμε να δούμε διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικά μέτρα αλλά όλα πρέπει να βγάζουν αποτέλεσμα» είπε. Και επανέλαβε ότι δεν διαθέτει λεπτομερείς πληροφορίες για την κατάσταση ρευστότητας στην Ελλάδα.

Τόνισε πως το ΔΝΤ συνεργάζεται τόσο με την Ευρώπη όσο και με την Αθήνα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία «το ταχύτερο δυνατό». Δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει πως η βιωσιμότητα του χρέους είναι ασφαλώς μέρος της αξιοπιστίας του προγράμματος, όμως διευκρίνισε πως, εξ όσων γνωρίζει, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλαίσιο και τους στόχους που συμφωνήθηκαν μεταξύ Eurogroup και ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2012. Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν έθεσε το ζήτημα του χρέους στους ευρωπαίους εταίρους πριν το ανεπίσημο Eurogroup στη Ρίγα, στα τέλη Απριλίου.

Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη συμμέτοχη της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS δήλωσε άγνοια. «Ενημερώθηκα από τα δημοσιεύματα. Δεν ξέρω κάτι σχετικό. Είναι καθολικά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ερωτηθείς από την ανταποκρίτρια της ΝΕΡΙΤ για το εάν η Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης του ΔΝΤ διεξάγει έρευνα για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως αυτό «δεν αληθεύει» και εκτίμησε πως υπάρχει σύγχυση με την έκθεση αξιολόγησης για την παρουσία του Ταμείου στα προγράμματα της ευρωζώνης.

Τέλος, ο Ράις ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος και διευθυντής του τμήματος έρευνας του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρντ ενημέρωσε την Κριστίν Λαγκάρντ, για την πρόθεσή του να αποσυρθεί από το Ταμείο, από τις 30 Σεπτέμβριου του 2015.