Δημοσκόπηση Marc: Το 53,9% φοβάται το σενάριο της χρεοκοπίας

Μεγάλη αποδοχή αντανακλά η σημερινή κυβέρνηση στην προτίμηση του ελληνικού λαού, καθώς το 58,3% επιθυμεί συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και λέει όχι σε εναλλακτικά σχήματα. Παράλληλα, οι μισοί φοβούνται το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας ενώ, στην περίπτωση ενός αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, απορρίπτουν νέες εκλογές και δημοψήφισμα και ζητούν να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της.

Αυτά τα συμπεράσματα βγαίνουν από το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών». Στο ερώτημα “αν είστε υπέρ της παραμονής μας στη ζώνη του ευρώ, ή υπέρ της ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και της επιστροφής μας στη δραχμή” το 76,9% τάσσεται υπέρ του ευρώ, το 19,2% την επιστροφή  στην δραχμή ενώ το 3,9% αρνήθηκε να δώσει απάντηση.

2grafima

Στις δημοτικότητες, εντυπωσιακά είναι τα νούμερα όχι μόνο του Αλέξη Τσίπρα (72,5%), αλλά και των μελών του οικονομικού επιτελείου, παρά τον επικοινωνιακό πόλεμο και τις περιπλοκές της σχέσης με τους δανειστές.

grafima3

Οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 58,3%, απορρίπτουν τα σενάρια που διακινούνται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τα οποία ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να παραμερίσει τους ΑΝ.ΕΛ. και την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ και να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνεργασίας με πολιτικές δυνάμεις όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Συμφωνεί το 37,1%, ενώ το 4,6% δεν εκφράζει γνώμη.

Σε κλίμα παρατεταμένης αβεβαιότητας και πληθώρας σεναρίων Grexit και Greccident το σενάριο της χρεοκοπίας της χώρας θεωρείται πιθανό από το 53,9% των ερωτηθέντων έναντι 42,8% που απαντά «όχι». Μεταξύ εκείνων που απαντούν «ναι» βρίσκεται και ποσοστό 41,4% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό όσων φοβούνται τη χρεοκοπία έχει αυξηθεί από τον περασμένο Μάρτιο (50,4%).