Κυβέρνηση: Θέλουμε συμφωνία αμοιβαία επωφελή στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής


Επί επτά ώρες συνεδρίαζε το κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενόψει του Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τη Δευτέρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου, τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει «στο Eurogroup να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι στο Κυβερνητικό Συμβούλιο επιβεβαιώθηκε η θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα έχει καταβάλλει καταγεγραμμένες προσπάθειες και είναι απολύτως συνεπής στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη βούλησή της για την επίτευξη αμοιβαίας, επωφελούς συμφωνίας, για την οποία όμως πρέπει να προβούν σε κινήσεις και οι εταίροι. Και αυτό ακριβώς επιδιώκει η Αθήνα: μια θετική καταγραφή της προόδου αυτής στο Eurogroup της Δευτέρας η οποία θα μπορεί να εκληφθεί ως «σήμα» προς την ΕΚΤ στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας και θα «άρει» την χρηματοδοτική ασφυξία που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Μετά την εισήγηση του Πρωθυπουργού -όπου κατεγράφη η πορεία των διαπραγματεύσεων, η προσδοκία από το αυριανό Eurogroup και η συζήτηση επί της τακτικής- το λόγο στο κυβερνητικό συμβούλιο πήραν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για διεθνή θέματα Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι προχώρησαν επίσης, από την πλευρά τους, σε ενημερώσεις. Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο Eurogroup, εκτός της ex officio συμμετοχής του κ. Βαρουφάκη, θα είναι παρών και ο κ. Χουλιαράκης ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και συμμετέχων στο Euro Working Group.