Έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο την Κυριακή - Μπαράζ συσκέψεων μετά τα νέα αντιφατικά «μηνύματα»

Έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο πραγματοποιείται την Κυριακή το μεσημέρι (στις 12.00μμ)  στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας από το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει ένα «θετικό σήμα επιβεβαίωσης της προόδου» που έχει επιτευχθεί στις διαβουλεύσεις, αν και για άλλη μια φορά το θετικό κλίμα έχει δώσει τη θέση του σε έντονες επιφυλάξεις, από πλευράς δανειστών, για το κατά πόσο ακόμη και ένα τέτοιο «μήνυμα» θα μπορούσε να επιτευχθεί. Αν και κανείς, ούτως ή άλλως, δεν περίμενε κάποια απόφαση από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, η δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν μπορεί ν’ αποκλείσει ένα «ξαφνικό θάνατο» της ελληνικής οικονομίας, μια ξαφνική χρεοκοπία, καθώς και οι πληροφορίες ότι παρά την ύπαρξη συγκλίσεων, οι διαφωνίες παραμένουν σε κομβικά ζητήματα όπως και οι πιέσεις των δανειστών, «βάρυναν» εκ νέου την ατμόσφαιρα.

Το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον Πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για διεθνή οικονομικά θέματα Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Κατά την σύσκεψη εξετάστηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και οι θέσεις της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε νέο γύρο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες.

Όπως φαίνεται, η πρόοδος στις διαβουλεύσεις, την οποία αναγνωρίζουν και οι εκπρόσωποι των δανειστών, δεν έχει καταφέρει να αμβλύνει σημαντικά τα λεγόμενα ζητήματα «αγκάθια», με πρώτο και σημαντικότερο – καθώς από αυτό εξαρτάται και τα μέτρα που η κυβέρνηση πιέζεται να λάβει – το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές υπολογίζουν το δημοσιονομικό κενό περίπου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ παραπάνω από όσο η κυβέρνηση, και γι αυτό δεν δέχονται να τεθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,2% του ΑΕΠ επιμένοντας να τεθεί στο 2%. Αρχής γενομένης από αυτό, υπάρχουν διαφωνίες και στο ύψος που θα πρέπει να καθοριστεί ο ΦΠΑ καθώς οι πιστωτές πιέζουν για 18% – 19% ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να μην ξεπεράσει το 16%. Επιπλέον ζήτημα με τον ΦΠΑ δημιουργείται, καθώς η κυβέρνηση θα ήθελε στο χαμηλό συντελεστή του, που προσπαθεί να μην ξεπερνά το 9%, να ενταχθούν ως εξαίρεση τα τρόφιμα ή έστω όσα εξ αυτών κρίνονται βασικά είδη όπως το ψωμί και το γάλα, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, τα φάρμακα και τα βιβλία.

Θέμα παραμένει και ο ΕΝΦΙΑ, καθώς όπως φαίνεται δεν πρόκειται να καταργηθεί εντός του 2015 αλλά η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να υπάρξει μείωσή του δια του επανακαθορισμού, προς τα κάτω, των αντικειμενικών αξιών, κάτι που επίσης δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους δανειστές λόγω ακριβώς της επίπτωσης που η μείωση αυτή θα έχει στα δημοσιονομικά έσοδα.

«Ανοιχτά» παραμένουν πάντα και τα θέματα του ασφαλιστικού, καθώς όπως υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, εκτός από την πολυσυζητημένη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που οι δανειστές επιμένουν να υιοθετηθεί καταρχήν όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις των οποίων ζητούν και την περικοπή, και από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, πιέσεις υπάρχουν και για αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και μάλιστα ακόμη και για όσους έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 2012.

Τέλος «αγκάθι» παραμένει και το εργασιακό καθώς, εκτός των συλλογικών συμβάσεων και της αύξησης του κατώτατου μισθού, θέματα που οι δανειστές δεν «βλέπουν» με καθόλου καλό μάτι, επιμένουν στην υιοθέτηση του μέτρου των ομαδικών απολύσεων.

Οι διαρροές περί πιέσεων για λήψη μέτρων που θα αγγίζουν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ έχουν, ήδη, αρχίσει να προκαλούν εντονότατη νευρικότητα και εντός κυβέρνησης, και κυρίως εντός ΣΥΡΙΖΑ. Ο Π. Λαφαζάνης με νέα του συνέντευξη υποστηρίζει ότι οι δανειστές πιέζουν ουσιαστικά για μια συμφωνία που είναι στον αντίποδα των εξαγγελιών της κυβέρνησης και υποστηρίζει ότι μια «άτακτη υποχώρηση» ή μια «υποταγή» θα σήμαινε «ταφόπετρα δεκαετιών για την Αριστερά και «τελική λύση» για τον ίδιο τον τόπο».

Και ο Υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παρασκήνιο υποστηρίζει ότι παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» και ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε στόχο ούτε εντολή να βγει από την Ευρωζώνη συνεπώς, αν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν θα είναι από δική της ευθύνης. Αφήνει δε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν η συμφωνία δεν είναι ένας έντιμος συμβιβασμός, να είναι αναγκαία η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία με ένα δημοψήφισμα ή με εκλογές.

Νύξη για προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία κάνει και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου μεταξύ άλλων τονίζει: «Εγώ αυτό το οποίο είπα και στον κύριο Ντράγκι προχθές μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή εντολή να πετύχει μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει με όρους δικαιοσύνης τη βιωσιμότητα της Ελλάδας μέσα στο ευρώ. Εάν το πετύχουμε αυτό, προχωρούσε σε όλα τα άλλα. Εάν όχι, θα ξανασχεδιάσουμε τα πάντα με βάση τη λαϊκή βούληση, τις δικές μας ηθικές και αξιακές δεσμεύσεις και το ελληνικό Σύνταγμα».