«Βαραίνει» το κλίμα ανάμεσα σε Μαξίμου και Στουρνάρα

Ζήτημα «Στουρνάρα» πλέον φαίνεται να θέτει ολοένα πιο καθαρά το Μαξίμου μετά το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που στο πρωτοσέλιδό της υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της ηλεκτρονικό μήνυμα από στενό συνεργάτη του κ. Στουρνάρα προς γνωστό δημοσιογράφο, στο οποίο υπό τον τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών» παρουσιάζεται η εικόνα μιας πλήρως χρεοκοπημένης κυβέρνησης και διακυβέρνησης, δηλαδή, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, εμπεριέχεται όλη η επιχειρηματολογία που θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει ενάντια στην κυβέρνηση. Το δημοσίευμα συνέβαλε στο να βαρύνει περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα ανάμεσα στο Μαξίμου και στην διοίκηση της ΤτΕ, το οποίο ως ένα βαθμό είχε διαφανεί και από τις  «προειδοποιητικές» βολές του Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή το πρωί στη Βουλή, όπου ο Πρωθυπουργός, με νόημα, είπε ότι αναμένει από την ΤτΕ «να τηρεί την εθνική γραμμή» όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Κύκλοι του Μαξίμου, με αφορμή το δημοσίευμα, υποστήριζαν ότι πρόκειται για «στοχευμένες διαρροές της Τράπεζας της Ελλάδος» οι οποίες αποτελούν «πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ» και ζήτησαν εξηγήσεις τονίζοντας ότι «αν ευσταθεί το δημοσίευμα αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος». Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «αυτονόητο θα πρέπει να θεωρείται ότι η ΤτΕ οφείλει να διαψεύσει τις πληροφορίες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την Κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα» πρόσθεταν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι.

Η Τράπεζα της Ελλάδος με ανακοίνωσή της διέψευσε το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι «ουδέποτε απεστάλη από το γραφείο του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ή από το Τμήμα Επικοινωνίας της Τράπεζας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα.»

Στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» την Παρασκευή το πρωί ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν διακατέχεται από διάθεση «ρεβανσισμού ή αντεκδίκησης» και δεν έρχεται να κρίνει «ανθρώπους που ασκούν με ευθύνη τούτες τις κρίσιμες ώρες ένα πολύ σημαντικό έργο», βάσει του αν έχει με τους ανθρώπους αυτούς τις ίδιες απόψεις ή όχι ή αν συγκρουστεί στο παρελθόν μαζί τους ή όχι. Τόνισε, όμως, πως η κυβέρνηση απαιτεί «από όλους αυτούς να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει και να τηρούν την εθνική γραμμή». Είχε, μάλιστα, προσθέσει με νόημα ότι «ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί».