Θεοδωράκης: «Η χώρα να παραμείνει στο ευρώ - ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της κόλασης»

Την παραμονή της χώρας στο ευρώ καθώς «ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της κόλασης» υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Star και στην εκπομπή “Ενικός” του Νίκου Χατζηνικολάου ο Επικεφαλής στο ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης. Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να παραμείνουμε στο “ευρώ πάση θυσία” και υπογράμμισε ότι “κόκκινη γραμμή” για το Ποτάμι είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, διότι «χωρίς ανάπτυξη όλη η συζήτηση για τους μισθούς και τις συντάξεις δεν οδηγεί πουθενά». Ο επικεφαλής του Ποταμιού εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα, εάν ζητηθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμη και σε λεωφορείο που μπαίνω θέλω να ξέρω την διαδρομή του, να ξέρω πού πάει».

Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε πως στόχος του «δεν είναι να γίνει υπουργός, ούτε αντιπρόεδρος μιας κυβέρνησης», ενώ αναφερόμενος στο παρασκήνιο των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης λίγες ώρες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο κ.Θεοδωράκης δήλωσε πως στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα του είχε πει «να μην γίνει Πρωθυπουργός των συνιστωσών» και πρόσθεσε ότι «του είπα να κάνει μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων, μια κυβέρνηση ευρύτερης συμμαχίας. Αυτό προτείνω και σήμερα».

Στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα την επομένη των εκλογών, του πρότεινε να σχηματίσει κυβέρνηση από προσωπικότητες της ευρύτερης κεντροαριστεράς ξεπερνώντας τα κομματικά πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ. «Το επαναλαμβάνω και τώρα» τόνισε και υποστήριξε ότι «αν αντιλαμβάνεται ότι έχει περιορισμένα περιθώρια σήμερα ας το κάνει και τώρα και θα τον στηρίξουμε. Εγώ δεν θέλω να γίνω αντιπρόεδρος ή υπουργός».

Ο κ. Θεοδωράκης διευκρίνισε ότι σε μια τέτοια κυβέρνηση Πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι «η χώρα έχει Πρωθυπουργό και είναι ο Τσίπρας. Κυβέρνηση δεν έχει».

Κληθείς να κρίνει τον Κώστα Σημίτη ως Πρωθυπουργό, ο κ. Θεοδωράκης, αναγνώρισε την επιτυχία της συμμετοχής στην Ευρωζώνη και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., και θύμισε ότι είχε ζητήσει δημόσια να απαντήσει για το πλιάτσικο, όπως ανέφερε, που έγινε από υπουργούς του. Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση για λανθασμένη τακτική που έχει οδηγήσει σε απομόνωση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος για το ασφαλιστικό ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «εισάγουμε στον κ. Τσίπρα να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να πει τι ακριβώς ζητάνε οι εταίροι» και επεσήμανε ότι «αυτό το Ασφαλιστικό, όπως είναι τώρα πάει στα βράχια».

Εκτίμησε ότι όσο καθυστερεί η ελληνική κυβέρνηση τόσο θα αυξάνονται οι απαιτήσεις των δανειστών και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση πήγε χωρίς όπλα στην διαπραγμάτευση και έχασε πολλά. Η Ευρώπη ήθελε τον Τσίπρα, την είχαν κουράσει Σαμαράς και Βενιζέλος. Είχε όλο το πεδίο να παίξει καλή μπάλα ο Τσίπρας, αλλά δεν το έκανε. Η Ελλάδα είχε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας την χάνει την ευκαιρία, παίζοντας με τις συνιστώσες του».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού άσκησε κριτική στους Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλο κατά την διάρκεια της διακυβέρνησή τους λέγοντας: «Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος έπρεπε να είχαν πάρει μεγαλύτερη παράταση. Έπρεπε να είχαν δώσει λύσεις σε κάποια θέματα και να μην τα είχαν δώσει ως καυτή πατάτα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτώμενος για τις θετικές δηλώσεις που έκανε πρόσφατα για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Θεοδωράκης ξεκαθάρισε πως ο κ. Βενιζέλος κάνει καλές υποδείξεις στην κυβέρνηση, «δεν σημαίνει ότι θα πάω μαζί του. Το Ποτάμι δημιουργήθηκε για να γκρεμίσει το παλιό πολιτικό σύστημα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψέματα, όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις, τελικά δεν έγιναν.

«Πήγαν στις εκλογές με την λογική του μαγικού ραβδιού» υπογράμμισε με νόημα ενώ κληθείς να σχολιάσει τους χαρακτηρισμούς από κυβερνητικά στελέχη περί «τρόικας εσωτερικού», ο κ.Θεοδωράκης σημείωσε ότι «αυτό είναι ένα επικοινωνιακό κατασκεύασμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Θεοδωράκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, υποστηρίζοντας ότι έχει «εθνικιστικές, ακροδεξιές, ρατσιστικές απόψεις» που είναι επικίνδυνες για την χώρα.

«Δεν έχω μίσος για τον Καμμένο, δεν τον ξέρω προσωπικά, δεν του έχω δώσει ποτέ το χέρι μου» είπε ο κ. Θεοδωράκης, και χαρακτήρισε «ακροδεξιό κόμμα» τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Μάλιστα, ο κ.Θεοδωράκης κατηγόρησε ευθέως τον κ. Καμμένο για ένα «ακραίο» και «επικίνδυνο» περιστατικό που συνέβη στο «αμιγώς μουσουλμανικό χωριό της Ξάνθης» Εχίνος, τη Μεγάλη Παρασκευή. «Μαζεύτηκαν απόστρατοι από τις γύρω περιοχές, έστειλε ο Καμμένος και μια μικρή δύναμη στρατιωτών και με μια μπάντα έκαναν για πρώτη φορά περιφορά του επιταφίου σε όλο το μουσουλμανικό χωριό. Προσπάθησε να ανάψει ένα σπίρτο σε μια πυριτιδαποθήκη. Αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Τα είχα πει στον κ. Τσίπρα, όπως του είχα πει και για τις επικίνδυνες δηλώσεις Καμμένου στην Κύπρο» είπε ο κ. Θεοδωράκης.