Στόχος της Κυβέρνησης η συνολική συμφωνία με σχέδιο τριών σημείων

Κυβερνητικές πηγές προβλέπουν ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους, καθώς φαίνεται να υπάρχει συνολική συμφωνία, η οποία αναμένεται εντός του Μαΐου με την οποία θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση έως το 2016, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά ετοιμάζει ένα σχέδιο τριών βημάτων προκειμένου να μπορέσει να “ξεκλειδώσει” τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα προόδου με την ολοκλήρωση των εργασιών του Brussels Group, που συμπίπτει με την συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη.

Στόχος της Αθήνας είναι να συνεδριάσει η ευρω-ομάδα εργασίας το αργότερο έως την Παρασκευή και μέσα στο Σαββατοκύριακο, μέσω τηλεδιάσκεψης, να γίνει μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ώστε στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας να δοθεί πολιτικά το πράσινο φως ότι η διαπραγμάτευση έχει μπει και πάλι στο σωστό δρόμο και η ΕΚΤ να επιτρέψει τόσο την αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων, όσο και την επιστροφή των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων.

Η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε χθες το MEGA, κάνει πλέον λόγο για συμφωνία-πακέτο έως τον Ιούνιο, θέτοντας ωστόσο ως όρο την άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας. “Σκοπός της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αυτή η συμφωνία, η οποία θα καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος από τα επίδικα ζητήματα που τελούν υπό διαπραγμάτευση. Αυτό, επειδή ο χρόνος κυλάει, σημαίνει ότι μπορεί και μέχρι το τέλος του Μάη, ενδεχομένως και μέσα στον Ιούνιο να φτάσουμε και σε μια συνολικότερη συμφωνία”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εγκαινιάζοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα της ρευστότητας γίνεται ολοένα και πιο πιεστικό, καθώς χωρίς εκταμίευση τουλάχιστον των 1,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα έχει δυσκολίες στην αποπληρωμή των 760 εκατ. ευρώ την επομένη του Eurogroup, ενώ στις 13 του μήνα πρέπει να πληρωθούν 500 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία του δεκαπενθημέρου στο δημόσιο και στο τριήμερο από τις 27 έως τις 29 Μαΐου πρέπει να βρεθούν άλλα 1,1 δισ. για μισθούς και συντάξεις, 900 εκατ. για την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων και άλλα 400 εκατ. ευρώ σε τόκους.

“Θα βρεθεί μια συμφωνία πάνω στα ζητήματα τα οποία υπάρχει ένα κοινό έδαφος και για όποια ζητήματα διαφαίνεται ότι υπάρχει διαφωνία αυτά τα ζητήματα μπορούν να παραπεμφθούν σε ένα νέο κύκλο συζητήσεων αφότου υπάρξει αυτή η συμφωνία”, δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Το Βερολίνο, πάντως, δηλώνει άγνοια για τις ελληνικές επιδιώξεις περί συμφωνίας πακέτου, ενώ η Κομισιόν υποστηρίζει ότι ο δρόμος για συμφωνία θα είναι μακρύς. “Οι συνομιλίες είναι εποικοδομητικές αλλά πρέπει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι “αυτό το εποικοδομητικό πνεύμα και η εντατικοποίηση των συνομιλιών θα οδηγήσει σε σύγκλιση”.

Να κλείσει άμεσα η συμφωνία με τους δανειστές ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως δήλωσε, ζήτησε από τον επικεφαλής της Κομισιόν να καταβληθούν άμεσα στη χώρα τα 1,9 δισ. ευρώ των ευρωτραπεζών, που εκκρεμούν από τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Mega, την Κυριακή κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν πως η συμφωνία θα επιτευχθεί μέσα στο Μάιο και η υλοποίησή της θα αρχίσει τον Ιούνιο, αμέσως μόλις ψηφιστούν όλα τα σχετικά νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις που θα προβλέπονται σε αυτήν, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση αναμένει ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, κάτι που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να δώσει θετικό σήμα για τη ρευστότητα της χώρας.

Ακολούθως, οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν σε εντατικούς ρυθμούς για τις επόμενες 15 ημέρες προκειμένου να κλειδώσει η συνολική συμφωνία, τονίζοντας ταυτόχρονα πως το “αγκάθι” των διαπραγματεύσεων είναι τα εργασικά και το ασφαλιστικό, ωστόσο εκτιμούν ότι με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο 24ωρο οι συνομιλίες θα ξεμπλοκάρουν.

Να σημειώσουμε πως το ΔΝΤ επιμένει σε συνολική λύση και όχι σε ενδιάμεση συμφωνία, όπως ήταν η μέχρι τώρα επιδίωξη της Αθήνας. Την ίδια ώρα, κοινοτικές πηγές, τονίζουν πως οι συζητήσεις διεξάγονται σε εποικοδομητικό κλίμα, ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης. Εντούτοις, επεσήμαναν ότι απομένουν ακόμη πολλά.

 

Η Ελλάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συνεχίσουν τις «ενθαρρυντικές» διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ανέφεραν δύο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι ένα καλό σημάδι», οι συζητήσεις «είναι εποικοδομητικές, θα τολμούσα ακόμα και να πω (ότι είναι) ενθαρρυντικές» τόνισε μία από τις πηγές. «Επί ορισμένων ζητημάτων βλέπουμε μία σύγκλιση απόψεων, σε άλλα θέματα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος» προσέθεσε η ίδια πηγή.

«Οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες» είπε η πηγή.

Και η δεύτερη πηγή της ΕΕ επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί «μία σύγκλιση επί ορισμένων θεμάτων».
Όμως «χρειάζεται επιπλέον δουλειά σε άλλα θέματα» προσέθεσε η ίδια πηγή.

Συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων εκτιμά ότι υπάρχει η ολλανδική εφημερίδα Trow, η οποία σε κυριακάτικο δημοσίευμά της αναφέρει τα εξής πως  “οι τελευταίες ειδήσεις για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων είναι θετικές. Φαίνεται πως η Αθήνα είναι πρόθυμη να κάνει παραχωρήσεις, μεταξύ άλλων με ιδιωτικοποιήσεις που έως πρόσφατα ήταν ταμπού στην αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα. Από τότε που ο πρωθυπουργός Τσίπρας ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη να κάνει ένα βήμα πίσω στην ομάδα διαπραγματεύσεων, οι Έλληνες μπορούν ξαφνικά να λύσουν τον κόμπο”.