Στο Brussels Group «οδεύει» το πολυνομοσχέδιο

Τα μέτρα που προτίθεται να υιοθετήσει και να συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο – «σκούπα» που συζητείται, ήδη,  τις τελευταίες ημέρες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προτίθεται να καταθέσει εντός του Σαββάτου η Αθήνα στο Brussels Group, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες.  Οι διαβουλεύσεις χαρακτηρίζονται «θετικές, εποικοδομητικές και σαφώς πιο εμβαθυμένες και εντατικοποιημένες» τόσο από πηγές των δανειστών όσο και από αρκετά ξένα ΜΜΕ, αν και υπάρχουν αρκετές επισημάνσεις, σύμφωνα με τις οποίες η «απόσταση» ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει σημαντική.  Σε αυτό το μήκος κύματος και οι νέες δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος έκανε λόγο για «πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» αλλά εκτίμησε ότι δεν βρίσκονται ακόμη σε «σημείο καμπής».

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης εκφράζεται αισιοδοξία ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας δεν είναι μακριά με την Αθήνα να εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, από τις αρχές κιόλας της επόμενης εβδομάδας, έτσι ώστε να γίνουν «βήματα» μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup της 11ης Μάη. Τον τόνο στην αισιόδοξη αυτή γραμμή «δίνει» ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο οποίος δήλωσε «αισιόδοξος» στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, ότι μια συμφωνία και είναι κοντά και θα κινείται στο «πλαίσιο της λαϊκής εντολής και θα ορίζεται από τις ‘κόκκινες γραμμές’ που έχουμε βάλει».

Ταυτόχρονα, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι προκειμένου να αποφευχθεί η «επανάληψη λαθών» του πρόσφατος παρελθόντος,  η Αθήνα επιδιώκει να υπάρξει μια «χέρι το χέρι» συμφωνία, δηλαδή να προχωρήσει στα μέτρα εφόσον έχει διασφαλιστεί η χαλάρωση της χρηματοδοτικής ασφυξίας με επίσημη δέσμευση των δανειστών. Αυτό είναι το νέο στοιχείο που προσθέτει στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση διευκρινίζοντας – δια των αρμοδίων στελεχών της – ότι δεν θέτει προαπαιτούμενα, αλλά ούτε και αποσυνδέει τη συμφωνία από το άνοιγμα της στρόφιγγας.

Σύμφωνα με μία ερμηνεία η σύνδεση αυτή δεν είναι άσχετη από την παραδοχή του «λάθους» που έκανε η κυβέρνηση στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να περιορισθεί στην προφορική δέσμευση των εταίρων. Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως δεν την υιοθετούν και αποδίδουν τη σύνδεση στα χρονικά και ταμειακά ασφυκτικά περιθώρια.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επίτευξη μιας «ενδιάμεσης» συμφωνίας που θα θέτει το πλαίσιο συζήτησης και για τα μείζονα ζητήματα – «αγκάθια» (ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις) αλλά δεν θα τα «ανοίγει» εξολοκλήρου στην παρούσα φάση. Ταυτόχρονα,  δεν επιδιώκει πλήρη αποκατάσταση της χρηματοδότησης της χώρας αλλά την, καταρχήν, άρση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες και την επιστροφή του 1,2 δις ευρώ που μεταφέρθηκε από το ΤΧΣ στο EFSF.

Αυτό που δεν είναι διόλου σαφές είναι αν οι δανειστές αποδέχονται την λύση της «ενδιάμεσης» συμφωνίας. Το σίγουρο είναι ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται να διάκειται, προς το παρόν τουλάχιστον, θετικά ως προς μια τέτοια λύση καθώς ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις, την Παρασκευή, έκανε εκ νέου λόγο για «συμφωνία πακέτο», ενώ άφηνε να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ, στο πλαίσιο των πάγιων καθηκόντων του, έχει εκπονήσει και σχέδιο αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας αν και είναι κάτι που δεν το θεωρεί πιθανό.

Η κυβέρνηση, από την άλλη, έχει ν’ αντιμετωπίσει τις σφοδρότατες αντιδράσεις που καταγράφονται και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη, από τα μέτρα που φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο «σκούπα» τα οποία, ανεπισήμως, συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης. Σε άρθρο στο iskra, που πρόσκειται στην αριστερή πλατφόρμα, γίνεται λόγος για ταπεινωτική συνθηκολόγηση στην οποία καλούν την κυβέρνηση εταίροι και δανειστές.