Επικεφαλής της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές παραμένει ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην online έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit. Ο κ. Βαρουφάκης αρνείται τον όρο ότι είναι «απομονωμένος» στο Eurogroup και υποστηρίζει ότι τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή είναι φυσιολογικά, καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση θέτει υπό αμφισβήτηση το πρόγραμμα λιτότητας.
Ερωτηθείς για το πώς κρίνει ορισμένα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι στη Ρίγα δέχθηκε χαρακτηρισμούς όπως «ερασιτέχνης, όχι ικανός», ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν συνέβη κάποιο επεισόδιο με τους υπόλοιπους ΥΠΟΙΚ. «Οι συνάδελφοί μου στην Ευρώπη είναι πολιτισμένοι άνθρωποι. Ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσαν τέτοιους χαρακτηρισμούς. Άλλωστε είμαστε επαγγελματίες» σημείωσε με νόημα.
Ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι υπόλοιποι Υπουργοί Οικονομικών, όντως, έχουν ενοχληθεί από το γεγονός ότι η Ελλάδα, μετά από πέντε χρόνια, και ξεκαθάρισε ότι η αναδιάρθρωση της ομάδας διαπραγμάτευσης σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει παραγκωνισμό του, καθώς πέραν όλων των άλλων «ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του τόνισε ότι ένα σημαντικό μέλος της κυβέρνησης και θα συνεχίσω να διαδραματίζω σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Επίσης υπάρχει μία ομάδα υπουργών (σ.σ.: στη νέα ομάδα διαπραγμάτευσης) που συνεργαζόμαστε προκειμένου να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Εγώ, όμως, είναι ο επικεφαλής της ομάδας και εγώ λαμβάνω τις αποφάσεις».
Παράλληλα τόνισε ότι «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι προτάσεις μας όχι μόνο δεν συζητούνται από τους θεσμούς αλλά δεν μας προτείνουν και κάποια εναλλακτική λύση. Επίσης παραμένων επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με το Eurogroup, ενώ στην ομάδα διαπραγμάτευσης έχει προστεθεί και ο πολύ καλός μου φίλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος».
Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να συμβουλέψει και τους εταίρους, λέγοντας με νόημα ότι «Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι και Βρυξέλλες – στην ουσία όλοι – θα πρέπει κατανοήσουν ότι δεν διαπραγματευόμαστε προκειμένου να γυρίσουμε στο παλιό πρόγραμμα, στους παλιούς κακούς καιρούς. Βέβαια δεν είναι εύκολο να πείσεις 18 ανθρώπους. Η Ελλάδα έχει κάνει λάθη κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και η άλλη πλευρά θα πρέπει να παραδεχθεί τα λάθη της».
Για ακόμη μία αφορά εξέφρασε την πίστη του ότι θα υπάρξει συμφωνία χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλέψει ούτε πότε θα έρθει ο αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός, ούτε την ακριβή του μορφή. Επιπλέον επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα προκειμένου να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις και ευελπιστούμε ότι και οι εταίροι μας θέλουν τελικώς να υπάρξει συμφωνία. Απατώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει λύση στο Eurogroup της 11ης Μαϊου, απάντησε: «Δεν είμαι προφήτης. Αλλά είναι προς όφελος μας να φθάσουμε σε συμφωνία το συντομότερο. Αυτός ο στόχος είναι πιο κοντά απ’ ότι υποστηρίζουν κάποια ΜΜΕ».