Ο Δ. Αβραμόπουλος παρουσίασε την ατζέντα της ΕΕ για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη

Τη Νέα Ατζέντα για την ασφάλεια στην ΕΕ παρουσίασε σήμερα, στο Στρασβούργο ο Έλληνας Επίτροπος υπεύθυνος για θέματα μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσία και του πρώτου Αντιπροέδρου της Επιτροπής κ. F. Timmersman.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, καλεί τα κράτη μέλη να εντείνουν τις κοινές προσπάθειες τους, προς τρεις κατευθύνσεις, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο.

Βασικό στοιχείο στη νέα ατζέντα, που καλύπτει την περίοδο από το 2015 μέχρι το 2020, είναι η διακρατική συνεργασία. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, η ανταλλαγή πληροφοριών και η ανάληψη κοινής δράσης.

Ο κ. Αβραμόπουλος, προλογίζοντας το θεματολόγιο της νέας ατζέντας, ανέφερε ότι: «Δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια χωρίς ελευθερία, ούτε ελευθερία χωρίς ασφάλεια. Το θεματολόγιο της ΕΕ δεν αποτελεί απλώς μια απάντηση στα πρόσφατα τραγικά γεγονότα. Ανανεώνει την κοινή στρατηγική μας για την ασφάλεια σε ένα νέο πολιτικό και νομικό περιβάλλον όπου όλοι είμαστε σύμφωνοι για την ανάγκη αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ώστε να επιτύχουμε τον αποτελεσματικό συντονισμό και ανταλλαγή πληροφοριών για να αντιμετωπίσουμε τις μεταβαλλόμενες απειλές. Το θεματολόγιο προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες για να κάνουμε πράξη τις βασικές αυτές αρχές και ειδικότερα μια σειρά αυστηρών μέτρων που κυμαίνονται από την προληπτική δράση έως την προστασία, την ανίχνευση και την καταστολή.»

Για την επίτευξη των τριών στόχων η Επιτροπή εισηγείται μια σειρά μέτρων όπως, η δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας με σκοπό την ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται με  την πρόληψη της τρομοκρατίας σε εθνικό επίπεδο.

Προβλέπεται επίσης  ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τρίτες χώρες.

Θεσπίζεται νέα νομοθεσία η οποία προβλέπει τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, ώστε να μπει φρένο στην  χρηματοδότηση της τρομοκρατίας .

Για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο  η Επιτροπή θα οργανώσει ένα φόρουμ με τις εταιρίες που εμπλέκονται στον τομέα της πληροφορικής ώστε να υπάρξει συνεργασία ενώ, παράλληλα καταργούνται τα εμπόδια για τη διενέργεια ποινικών ερευνών στο διαδίκτυο, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε αποδεικτικά στοιχεία και πληροφορίες.

Επίσης ενισχύεται το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να αντιμετωπιστεί η παράνομη διακίνηση όπλων στον ευρωπαϊκό χώρο.

Τέλος, προβλέπεται ενίσχυση του ρόλου της Europol μέσω της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας.