Δεν «πάει» Brussels Group σήμερα το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα»

Δεν θα κατατεθεί σήμερα στο Brussels Group το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου που ετοιμάζει πυρετωδώς η ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο καθώς, όπως δήλωνε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί στην τελική τους μορφή οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς.  «Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται στις προτάσεις και να υπάρξει μια νομική κωδικοποίηση τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατάθεσης των ελληνικών προτάσεων αλλά προφανώς ο χρόνος που «τρέχει» είναι στο «μυαλό όλων» και είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά θέλει το γρηγορότερο δυνατό να έχουν μια θετική κατάληξη οι διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα, άφησε «αιχμές» όσον αφορά στην στάση και στις πραγματικές προθέσεις ορισμένων εκ των εταίρων, όχι όλων, θέτοντας το ερώτημα αν πραγματικά «θέλουν» όλοι να γίνει συζήτηση επί συγκεκριμένων προτάσεων ή όχι.

Ο ίδιος αξιωματούχος εμφανίστηκε καθησυχαστικός απέναντι στο ενδεχόμενο να «κουρευτούν οι εγγυήσεις» για τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και μάλιστα απροειδοποίητα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο επ’ αυτού. Και αυτό παρά το ότι η απόφαση, την Τετάρτη το πρωί, του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ν’ αυξήσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ είναι μια κίνηση σε θετική και όχι σε αρνητική κατεύθυνση απαραίτητα.

Η μη παρουσίαση του πακέτου του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» που επεξεργάζεται με ταχύτατους ρυθμούς η κυβέρνηση, πάντως, δεν εμποδίζει την ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες και σε όλα τα φόρα διαπραγμάτευσης να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη.  Έτσι εκτός από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης που θα συμμετάσχουν στο Brussels Group, που αρχίζει αύριο Πέμπτη, στις Βρυξέλλες βρίσκονται και τα τεχνικά κλιμάκια, δηλαδή το Athens Group, προκειμένου να προσκομίσει τα πιο συγκεκριμένα και τεχνικά στοιχεία που απαιτούν οι δανειστές ενώ για τις 3.30 το απόγευμα είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση και του Euro Working Group. Στην Αθήνα, στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσει μια ακόμη σύσκεψη της νέας διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης, στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ την Πέμπτη θα γίνει και υπουργικό συμβούλιο όπου θα συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο.

Όπως επεσήμαιναν δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο «ανασχηματισμός» της διαπραγματευτικής ομάδας της Αθήνας αν και, όπως φάνηκε και σε αρκετές δηλώσεις και διαρροές, ικανοποίησε τους δανειστές, δεν φαίνεται να τους «έπεισε» ότι πράγματι θα αλλάξει και η διαπραγματευτική «γραμμή πλεύσης» της ελληνικής κυβέρνησης. Τις ανησυχίες αυτές δεν κατεύνασε η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, εφ’ όλης της ύλης, την Δευτέρα το βράδυ, καθώς, όπως σημειώνουν οι δανειστές, συνέχισε να κάνει λόγο για «κόκκινες γραμμές» που δεν μπορεί να υπερβεί αλλά και για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην περίπτωση που υποχρεωθεί η κυβέρνηση σε μια συμφωνία η οποία θα ξεπερνά τα όρια της λαϊκής εντολής, που έλαβε, όπως είπε. Επίσης, οι δανειστές φέρονται ν’ ανησυχούν και από το ότι ο Α. Τσίπρας «παραμέρισε» τον Γ. Βαρουφάκη αλλά τον στηρίζει με δηλώσεις του και τον διατηρεί στην διαπραγματευτική ομάδα (αναρωτιέται βέβαια κανείς πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά με την μία και τι ακριβώς επιδιώκουν οι δανειστές) αλλά και από το ότι επιμένει, ως ένα βαθμό, στην επίτευξη «ενδιάμεσης συμφωνίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το euro2day στην λογική της «ενδιάμεσης συμφωνίας» συναινεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και κυρίως ο Πρόεδρος της Ζαν Κλον Γιούνκερ και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Με τη διαφορά, βέβαια, ότι όταν κάνουν λόγο για «ενδιάμεση συμφωνία» δεν την συνδέουν με χαλάρωση της χρηματοδοτοκής θηλιάς ή με αποκατάσταση μέρους, έστω, της ρευστότητας.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι δανειστές έχουν ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα τέσσερα βασικά πράγματα: να έχουν επαφές τα τεχνικά κλιμάκια και με άλλους υπουργούς, των οποίων το έργο έχει άμεση σχέση με τον προϋπολογισμό, να γίνει δεκτό στην Αθήνα κλιμάκιο των ελεγκτών του ΔΝΤ, να συλλεχθούν στοιχεία και από τους δανειστές πριν την παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να ελεγχθεί κατά πόσο είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι του, και να υπάρξει συμφωνία για τις εκτιμήσεις στα μεγέθη του 2014 και 2015, κάτι που σημαίνει, πρακτικώς, ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κάποιου είδους …αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος αλλιώς οι πιστωτές αρνούνται να ασχοληθούν με τις νέες ελληνικές προτάσεις. Επίσης, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι οι πιστωτές, και κυρίως το ΔΝΤ, θα δεχθούν να «μετατεθούν για αργότερα» τα κεντρικά ζητήματα των εργασιακών και των ασφαλιστικών.

Το βέβαιο είναι ότι αρκετοί και στις Βρυξέλλες, πλέον, κρίνουν ως λανθασμένη την κίνηση να αναλάβει ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την άμεση επικοινωνία, δια της παράκαμψης του Γ. Βαρουφάκη, του Αλέξη Τσίπρα καθώς η πορεία των γεγονότων δείχνει ότι δεν έχει «καλή χημεία» με την ελληνική πλευρά και πολύ περισσότερο δεν του έχει η Αθήνα καμία εμπιστοσύνη μετά την αλλαγή προσχεδίου συμφωνίας την οποία έκανε σε σύνοδο του Eurogroup το Φεβρουάριο, όπου παρουσίασε την τελευταία στιγμή διαφορετικό κείμενο από αυτό που η Αθήνα είχε συμφωνήσει και ήταν διαμεσολαβητική πρόταση της Κομισιόν.