Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλή το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, παρά τις έντονες αντεγκλήσεις. Το ν/σ ψηφίστηκε κατ΄ άρθρο κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ανοίγοντας το δρόμο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ που είχε «σιγήσει» από τις 11 Ιουνίου του 2013.

Ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σημείωσε ότι “μέριμνα της Κυβέρνησης είναι να αποκατασταθεί σε όλα τα επίπεδα το αίσθημα δίκαιο” .

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο ν/σ για την ΕΡΤ

Σε νομοτεχνικές βελτιώσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο νομοσχέδιο για την επανίδρυση της ΕΡΤ περιλαμβάνεται η ρητή προσθήκη για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ3 με δική της διοικούσα επιτροπή.

Αποσαφηνίστηκε η υποχρέωση απόδοσης 1,5% για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων και στήριξη των ανεξάρτητων εκδόσεων βιβλίων.

Όσον αφορά τις προσλήψεις νέων εργαζομένων, οι όροι και οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού θα καθορίζονται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Στην τροπολογία αναφέρεται επίσης ότι η αμοιβή του προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και των μελών του Δ.Σ. θα καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας.

Το ποσό του ανταποδοτικού τέλους δεν δύναται να είναι μικρότερο το ποσού των 3 ευρώ, ενώ καταργείται το πλαφόν του 25% στις εξωτερικές παραγωγές.

Στην ομιλία της, η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, ζήτησε από τον κ. Παππά να φέρει σε επόμενη νομοθετική ρύθμιση για τους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους στην διάρκεια του αγώνα για την ΕΡΤ και για τις οικογένειές τους να υπάρξει πρόβλεψη «ως ελάχιστος φόρος τιμής, ως σύστοιχο και συνεπές με αυτό που κάνει η Πολιτεία για τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στο καθήκον».

Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση ώστε «η αποκατάσταση των ανθρώπων και των συλλογικοτήτων να είναι πλήρης και δίκαιη». Ο υπουργός Επικρατείας από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα μελετηθούν οι προτάσεις της προέδρου της Βουλής.

Η κ.Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως η ΠΝΠ με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ, ήταν η χαριστική για την αντίστροφη πορεία της προηγούμενης κυβέρνησης «για την αποφασιστική διεκδίκηση εκ μέρους του ελληνικού λαού ανατροπής αυτού του συστήματος φαυλοκρατίας και διαπλοκής που καταδυνάστευε τον τόπο». Επίσης ευχαρίστησε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ για «τα μαθήματα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας και αταλάντευτης διεκδίκησης που έδωσαν». Ακόμη συνεχάρη τον κ. Παππά για το νομοσχέδιο το οποίο έφερε στη Βουλή, «χωρίς ίχνος ρεβανσισμού».

Σχόλια προκάλεσε η τοποθέτηση του Βουλευτή Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη, ο οποίος, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ, ζήτησε την αποκατάσταση όσων αγωνίστηκαν για να ανέλθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η ΕΡΤ πρέπει να ανοίξει όλα τα προγράμματά της, κύριε υπουργέ. Πρέπει να αποκαταστήσει όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα να αποκαταστήσει όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία» είπε ο κ. Παναγούλης.

«Εν τη αφέλεια του αποκάλυψε τις μύχιες σκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια», σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ έντονα αντέδρασε και το Ποτάμι με τον Χάρη Θεοχάρη να μιλά για εξόφληση γραμματίων του ΣΥΡΙΖΑ. «Άθελα του μας αποκάλυψε ο Στάθης Παναγούλης το σχέδιο της κυβέρνησης, ξοφλάτε γραμμάτια -είχαμε τα γαλάζια παιδιά και τώρα έχουμε τα ροζ», ανέφερε.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της βουλευτού της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, η οποία δήλωσε ότι το κόμμα της και η υπόλοιπη αντιπολίτευση «δεν πρόκειται να δεχθούν και να αποδεχθούν την προπαγανδιστική τακτική που έχετε ξεκινήσει να μας ενοχοποιήσετε». «Εσείς δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε και λέτε ότι είμαστε “ντουντούκες” και προσπαθείτε να μας ταυτίσετε με τους δανειστές και τους τροϊκανούς», πρόσθεσε, ενώ διερωτήθηκε «ποιους αποκαλείτε ντουντούκες; Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκπροσωπούν λαό. Ο λαός είναι ντουντούκες;». Χαρακτήριζοντας την κυβέρνηση 5 Φάλαγγα «εσείς είστε 5η Φάλαγγα και ντουντούκες των δανειστών, εσείς και τα non-paper».