Κυβερνητικές πηγές: Στο Eurogroup έγινε προσπάθεια αντιστροφής του θετικού κλίματος από τις συναντήσεις Τσίπρα

Για προσπάθεια αντιστροφής του θετικού και εποικοδομητικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί στις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Πέμπτη, κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας την ιδιαίτερα τεταμένη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας και τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για εξαιρετικά αρνητικό κλίμα απέναντι στον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις συναντήσεις του κ. Τσίπρα εκφράστηκε η πολιτική βούληση να βρεθεί λύση.

Πρακτικά, το Μαξίμου αφήνει αιχμές πως οι δανειστές στο Eurogroup προσπάθησαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας. Επισημαίνουν δε πως οι διαδικασίες προς επίτευξη της συμφωνίας επιταχύνονται με το Brussels Group να συνεχίζει τις εργασίες του. Επικαλούνται και τις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί που μίλησε για πρόοδο και πως οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν από το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Βαρουφάκης ο οποίος επιτέθηκε στους δανειστές. Έκανε λόγο ανοικτά για υπονόμευση από τους δανειστές μας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το επεισοδιακό Eurogroup της Ρίγας, στη Λετονία, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι οι δανειστές ζητούσαν άμεση μείωση συντάξεων και πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας. Αποκάλυψε δε ότι ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει έτοιμο κατάλογο μεταρρυθμίσεων, οι δανειστές δεν την αφήνουν να τον καταθέσει γιατί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να τον περάσουν από τα κοινοβούλιά τους. Στο σημείο αυτό αναλυτές εκτιμούσαν ότι αν ισχύει κάτι τέτοιο αποτυπώνει και μια έντονη πίεση από πλευράς πιστωτών να περάσει από το κοινοβούλιο στην Αθήνα η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και όποια άλλη συμφωνία καθώς σε αρκετά κοινοβούλια της Ευρωζώνης έχει, ήδη, εγκριθεί.

«Την ώρα που εσύ δεν μπορείς να καταθέσεις επίσημα τις προτάσεις σου, που τις έχεις, γιατί δεν σε αφήνουν να τις καταθέσεις και οι Υπουργοί δεν τις δέχονται τις προτάσεις σου, αυτό δεν είναι διαδικασία που οδηγεί σε λύση. Δεν είναι λελογισμένη διαπραγματευτική διαδικασία» είπε ο κ. Βαρουφάκης. Πρόσθεσε δε πως «από τις 20 Φεβρουαρίου ήμουν πεπεισμένος ότι θα υπάρχουν τακτικές υπονόμευσης μέχρι και την τελευταία στιγμή».