Αισιοδοξία Τσίπρα ότι πλησιάζει συμφωνία - «Τα πάντα για να μην μείνει η Ελλάδα από ρευστό» τονίζει η Μέρκελ

Αισιόδοξος όσον αφορά στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας και την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group δήλωσε, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για το Μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  Λίγο νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμιζε ότι πρέπει να γίνουν «τα πάντα» για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από μετρητά.  Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο τήρησαν αυτό που η κ. Μέρκελ ανέφερε ως «δέσμευση εμπιστευτικότητας», δηλαδή να μην γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο της, μεταξύ τους, συζήτησης, κάτι που φέρεται να ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

O κ. Τσίπρα, στις εξαιρετικά σύντομες δηλώσεις του, είπε ότι συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις. Σημείωσε ότι και στις τρεις συναντήσεις επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις «Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων. Επισημάναμε την ουσιαστική πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είμαστε κοντύτερα από ότι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα. Είμαι αισιόδοξος» δήλωσε λακωνικά ο κ. Τσίπρας.

Λίγο νωρίτερα, στις δικές της δηλώσεις, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, υπογράμμιζε με κατηγορηματικότητα ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της. Μιλώντας μετά την «εποικοδομητική», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησή της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι συμφώνησαν να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συζήτησής τους. Όταν ρωτήθηκε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κ. Μέρκελ απέφυγε ν’ απαντήσει και επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για ν’ αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πριν από τις δηλώσεις αυτές, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι κατά τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016 καθώς και για τις ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες επ’ αυτού. Φέρεται επίσης να συμφωνήθηκε μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά ζητά να τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να υπογραφεί έως τα τέλη Απριλίου αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ.

Στις δηλώσεις αυτές, που κατά πολλούς αναλυτές αποτελούν «ένδειξη» ότι δεν είναι πολύ μακριά όντως μια ενδιάμεση συμφωνία, θα πρέπει να προστεθεί η έκτακτη συνάντηση των πιστωτών  στη Ρίγα, πριν την έναρξη του Eurogroup της Παρασκευής, που έγινε γνωστή μετά το πέρας της συνάντησης Μέρκελ – Τσίπρα, αλλά και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Πέμπτη το μεσημέρι, ο οποίος για πρώτη φορά δεν απέκλειε το ενδεχόμενο τμηματικής καταβολής της δόσης προς την Αθήνα. Επιπλέον, αργά την Πέμπτη το πρακτορείο Bloomberg εκτιμούσε ότι δεν είναι «διόλου μακριά» μια συμφωνία Αθήνας – δανειστών.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του Αλέξη Τσίπρα κατά την συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο ήταν, κατά τις διαρροές, να της παρουσιάσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαβουλεύσεις και στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, να της  εξηγήσει ότι η ελληνική πλευρά έχει διανύσει το 70% της απόστασης για μια συμφωνία και να ζητήσει πρακτικώς την παρέμβασή της ώστε οι δανειστές να διανύσουν το υπόλοιπο 30% και να επιτευχθεί μια «ενδιάμεση συμφωνία» μέχρι τα τέλη του μήνα ή έστω μέχρι τις 11 Μάη, η οποία θα «ξεπερνά» τα «αγκάθια» που έχουν απομείνει παραπέμποντάς τα σε οριστική διευθέτηση στην τελική συμφωνία του Ιουνίου. Το αν η κατηγορηματική δήλωση της κ. Μέρκελ ότι θα «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστό» αποτελεί, πρακτικώς, την παρέμβαση αυτή που επεδίωκε ο κ. Τσίπρας και το πώς αυτό θα εκφραστεί ως «πολιτική συμφωνία», όπως έλεγε ο κ. Θεοχαράκης, μένει να φανεί, πιθανώς και σύντομα αφού συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup στην Λετονία.