Ξεκίνησε το Eurogroup στη Λετονία- Επί τάπητος ρευστότητα και μεταρρυθμίσεις

Κανείς δεν περιμένει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών στο σημερινό Eurogroup που ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα στην Ρίγα της Λετονίας. Ωστόσο, στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι η σημερινή συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. θα δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις, σε μια απέλπιδα προσπάθεια ώστε να βρεθεί λύση το αργότερο έως τον Ιούνιο.

Άλλωστε το καλύτερο σενάριο στο οποίο ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση είναι να βρεθεί μια ενδιάμεση συμφωνία το αργότερο έως τις 11 Μαΐου που είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup. Αυτή η αισιοδοξία αναδύεται από τις χθεσινές δηλώσει τόσο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και από της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ που δήλωσε πως η Ευρώπη σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει τη χώρα μας χωρίς χρήματα.

Τα θέματα-αγκάθια που δεν επιτρέπουν την επίτευξη έστω και μιας ενδιάμεσης συμφωνίας αφορούν σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις και τον κατώτατο μισθό, θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ειδικότερα, τα ζητήματα που θα απασχολήσουν εκτενώς τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών είναι μεταξύ άλλων:
– τα εργασιακά, όπου οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε απελευθέρωση στις ομαδικές απολύσεις,
– η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού, με τους εταίρους να επιμένουν σε μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά και να μην καταβληθεί η 13η σύνταξη που έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση,
– η αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες και η κατάργηση των εξαιρέσεων για ΦΠΑ σε νησιά.

Προσερχόμενος στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη στο σημερινό Eurogroup, αλλά θα συζητηθούν επιμέρους θέματα και προέτρεψε την ελληνική αντιπροσωπεία να δει την όμορφη Ρίγα. «Να πάτε να δείτε την ωραία Ρίγα, γιατί αποτέλεσμα σήμερα εδώ δεν πρόκειται να δείτε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε προσερχόμενος στην αίθουσα της συνεδρίασης ότι είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους μας να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά περισσότερο για την Ελλάδα και εκτίμησε ότι σήμερα θα γίνει μια αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα καθώς αναμένει ενημέρωση από τους εκπροσώπους των θεσμών για το πώς πάνε οι συζητήσεις.

«Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος» δήλωσε και πρόσθεσε: «Τον τελευταίο καιρό μαθαίνω θετικά νέα, αλλά θέλω σήμερα να ακούσω περισσότερα». Επιπλέον υποστήριξε ότι είναι πιο σημαντική η τήρηση της προθεσμίας για την ελληνική πλευρά, παρά για το Eurogroup, υπό την έννοια ότι η επίτευξη συμφωνίας επείγει περισσότερο για την Αθήνα, ενώ κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην προθεσμία που όρισε το Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, για τα τέλη Απριλίου, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας: «Η προθεσμία για το τέλος του Απριλίου δεν έχει ακόμα λήξει».