EWG: Πρόοδος, αλλά και διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν- «Κρίσιμη» η συνάντηση Μέρκελ με Τσίπρα

Την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις Αθήνας  – δανειστών διαπίστωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Euro Working Group επισημαίνοντας, όμως, ότι υπάρχει «ακόμη δρόμος να διανυθεί». Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις Βρυξέλλες, οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση εκτίμησαν ότι οι συνομιλίες έχουν εισέλθει «σε καλό δρόμο», ότι διεξάγονται σε «πνεύμα συνεργασίας» και ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις εντάθηκαν και έγιναν πιο ουσιαστικές.

Εντούτοις, κατά τις ίδιες πηγές, επισημάνθηκαν καθυστερήσεις, απουσία ξεκάθαρων θέσεων, πολυγλωσσία,  μπρος πίσω στις θέσεις, ιδιαίτερα πριν από τον τελευταίο αυτό γύρο διαβουλεύσεων, με αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η ανάγκη συνέχισης και επιτάχυνσης των διαβουλεύσεων και συγκεκριμενοποίησης περαιτέρω των ελληνικών προτάσεων. Υπό την έννοια αυτή, δεν θεωρείται ρεαλιστική η τήρηση της προθεσμίας της 30ης Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας, όπως ορίζει η δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά δε στο Eurogroup της Παρασκευής, δεν αναμένεται απόφαση, όπως άλλωστε είχε γίνει γνωστό και από ελληνικές πηγές. Με βάση, τις τελευταίες πληροφορίες, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων αλλά πιθανότατα αυτό δεν θα γίνει γραπτώς, όπως επεδίωκε η Αθήνα. Θεωρείται, επίσης, πολύ πιθανό να δοθεί στον κ. Βαρουφάκη μια «λίστα» με τα ζητήματα που το Eurogroup θεωρεί «απαραίτητα να προχωρήσουν» προκειμένου να γίνουν γρήγορα βήματα και να καταστεί δυνατή η λήψη μιας απόφασης στην επόμενη συνεδρίαση της 11η Μάη.
Την ύπαρξη «πάρα πολλών διαφωνιών» σε «διάφορα σημεία» επιβεβαίωσε μιλώντας στο Mega και ο  Γ.Γ. του Υπ. Οικονομικών κ. Θεοχαράκης,  μετά την ολοκλήρωση αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, οι οποίες διεκόπησαν καθώς οι εκπρόσωποι θα πρέπει να μεταβούν στην Ρίγα για το Eurogroup (από ελληνικής πλευράς οι κ.κ. Θεοχαράκης και Χουλιαράκης) και θα συνεχιστούν μετά ενώ αντίθετα οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα φαίνεται ότι συνεχίζονται.  Ο κ. Θεοχαράκης, ο οποίος είναι βασικός εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς στις διαβουλεύσεις, μίλησε για θετικό κλίμα στις συζητήσεις, συμπλήρωσε, όμως, ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν τις προσεχείς ημέρες, κάνοντας ειδική αναφορά σε συντάξεις και κατώτατο μισθό. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι το αν τελικά θα υπάρξει συμφωνία είναι κάτι που αποτελεί «πολιτική απόφαση».

«Το κλίμα ήταν μεν φιλικό, θετικό» είπε, για να προσθέσει όμως ότι «στην πραγματικότητα υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές διαφορές σε διάφορα σημεία της πολιτικής μας, οι οποίες θα πρέπει να γεφυρωθούν αν τελικά αποφασίσουμε να συμφωνήσουμε». «Οι μέρες δεν είναι πάρα πολλές, άρα θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και τελικά αποτελεί πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή όχι» επισήμανε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών.

Ερωτηθείς πού εντοπίζονται αυτές οι διαφορές, ανέφερε πως αφορούν «σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις και τον κατώτατο μισθό, ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα». Όπως υπογράμμισε δεν πρόκειται για μία δύο διαφωνίες αλλά κατέληξε ότι τελικά κατά την εκτίμησή του θα γεφυρωθούν οι διαφορές αυτές.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν η αναφορά του κ. Θεοχαράκη στην αναγκαιότητα ύπαρξης «πολιτικής συμφωνίας» παραπέμπει στην επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για στο Μεταναστευτικό.