Βραζιλία: Καρχαρίες βρέθηκαν θετικοί σε κοκαΐνη

Θαλάσσιοι βιολόγοι εξέτασαν 13 βραζιλιάνικους καρχαρίες που εντοπίστηκαν στις ακτές κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο και διαπίστωσαν ότι βρέθηκαν υψηλά επίπεδα κοκαΐνης στους μύες και το συκώτι τους.

Οι συγκεντρώσεις ήταν έως και 100 φορές υψηλότερες από ό,τι είχαν καταγραφεί προηγουμένως σε άλλα υδρόβια πλάσματα.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το Ίδρυμα Oswaldo Cruz, είναι η πρώτη που διαπιστώνει την παρουσία κοκαΐνης σε καρχαρίες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κοκαΐνη περνάει στα νερά μέσω παράνομων εργαστηρίων όπου παρασκευάζεται το ναρκωτικό ή μέσω των περιττωμάτων των χρηστών του.

Οι συσκευασίες κοκαΐνης που χάνονται ή πετιούνται στη θάλασσα από διακινητές θα μπορούσαν επίσης να είναι η αιτία του πρωτοφανούς φαινομένου, αν και αυτό είναι λιγότερο πιθανό, λένε οι ερευνητές.

Η Sara Novais, θαλάσσια οικοτοξικολόγος στο Κέντρο Θαλάσσιων και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πολυτεχνείου της Leiria, δήλωσε στο περιοδικό Science ότι τα ευρήματα είναι «πολύ σημαντικά και ενδεχομένως ανησυχητικά».

Όλοι οι θηλυκοί καρχαρίες που εξετάστηκαν από τους επιστήμονες εγκυμονούσαν, με τις συνέπειες της έκθεσης στην κοκαΐνη για τα έμβρυα να είναι άγνωστες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν η κοκαΐνη αλλάζει τη συμπεριφορά των καρχαριών. Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ναρκωτικά είναι πιθανό να έχουν παρόμοιες επιπτώσεις όπως στους ανθρώπους και στα ζώα.

Πέρυσι, χημικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της βενζοϋλεκγονίνης, η οποία παράγεται από το συκώτι μετά από χρήση κοκαΐνης, βρέθηκαν σε δείγματα θαλασσινού νερού που συλλέχθηκαν στα ανοικτά της νότιας ακτής της Αγγλίας.

Με πληροφορίες από BBC