Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τη μείωση του νερού

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί και πάλι πως η ποσότητα διαθέσιμου νερού ενδέχεται να μειωθεί έως και 40% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, εκτός εάν αλλάξει δραματικά ο τρόπος διαχείρισής του.

Πολλά υπόγεια αποθέματα νερού έχουν εξαντληθεί, ενώ οι βροχοπτώσεις προβλέπεται να γίνουν ακόμα πιο ασταθείς λόγω της κλιματικής αλλαγής. Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια έως το 2050, θα χρειαστούν περισσότερα υπόγεια ύδατα για τη γεωργία, τη βιομηχανία και την προσωπική κατανάλωση.

Η έκθεση προβλέπει πως η παγκόσμια ζήτηση νερού θα αυξηθεί κατά 55% έως το 2050, ωστόσο τα αποθέματα ταυτόχρονα ολοένα και θα λιγοστεύουν. Αν οι σημερινές τάσεις χρήσης δεν αλλάξουν, τότε ο κόσμος θα διαθέτει μόνο το 60% του απαιτούμενου νερού το 2030.

Η έκθεση καλεί τις Κυβερνήσεις να χαράξουν νέες πολιτικές διαχείρισης του νερού, καθώς σε αρκετές χώρες, όπως η Ινδία, δε βρίσκονται σε εφαρμογή νόμοι για την προστασία του και η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Στην Ινδία, πιο συγκεκριμένα, υπάρχει έντονη αγροτική δραστηριότητα, όπου η μείωση των αποθεμάτων εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 50%.

Σήμερα, περίπου 748 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προβληματική πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, καταλήγει η έκθεση, προειδοποιώντας πως η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι πάντα εγγύηση για ευρύτερη κοινωνική πρόοδο και άνοδο του βιοτικού επιπέδου.