50-50 οι πιθανότητητες εξόδου την Ελλάδας από το ευρώ

Ανοικτή πληγή χαρακτήρισε την Ελλάδα ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζόρτζ Σόρος ο οποίος εκτίμησε ότι οι πιθανότητες της χώρας μας να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ είναι σήμερα στο 50-50. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο κ. Σόρος εξέφρασε την ανησυχία του ότι η διάσωση της χώρας θα μπορούσε να πάει στράφι (down the drain) και διαπίστωσε ότι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα η ελληνική υπόθεση είναι μια χαμένη υπόθεση για όλους (lose-lose game) και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση.

«Η Ελλάδα είναι μια ανοικτή πληγή εδώ και καιρό, η οποία έτυχε λάθος αντιμετώπισης από την αρχή από όλες τις πλευρές», τόνισε και προειδοποίησε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των θεσμικών οργάνων που μετέχουν στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αποτυχία και τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο καμπής και μπορώ να δω και τις δυο πιθανότητες», σημείωσε με νόημα.

Αναφερόμενος στην ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, σε μια εποχή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, υποστήριξε ότι αυτή η εξέλιξη δημιουργεί διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και «αυτό ίσως δημιουργεί μερικές μεγάλες ευκαιρίες για τα hedge funds, αλλά εγώ δεν μετέχω πια σε αυτή την αγορά».