Σύνοδος Υπουργών Περιβάλλοντος

Ξεκινάει αύριο Παρασκευή 6 Μαρτίου, η Σύνοδος Υπουργών Περιβάλλοντος με τα βασικά θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα να απαιτούν προσπάθεια τόσο μεταξύ των κρατών, προκειμένου να αναπνεύσει ο πλανήτης.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και ο Αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης.

Πιο συγκεκριμένα τα θέματα της Συνόδου:

Πρώτον, η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτή τη στιγμή ως πλανήτης εξακολουθούμε να είμαστε πάρα πολύ πίσω σ’ αυτό το θέμα.

Δεύτερον, ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης. Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και από τον λιγνίτη είναι προτεραιότητα. Η Ελλάδα θα έχει οφέλη γιατί η ενεργειακή διασύνδεση εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις ενεργειακές ανάγκες για την αντιμετώπιση των συνεπειών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η διασύνδεση, αφού θα εξορθολογήσει την παραγωγή ενέργειας στην Ευρώπη, θα μειώσει πολύ τις ανάγκες εγκατεστημένης ισχύος, άρα και την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Τρίτο, να «πρασινίσουμε» το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Δηλαδή, να συνεισφέρουν οι πολιτικές περιβάλλοντος, στους εξαμηνιαίους στόχους της Ε.Ε. του προγράμματος δημοσιονομικών, μακροοικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κάθε κράτους μέλους της ΕΕ.

Τέταρτο, η παγκόσμια περιβαλλοντική ατζέντα για τις διαπραγματεύσεις. Εδώ, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για την -μετά το 2015- εποχή, σε όλους τους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης. Για μας, που βρισκόμαστε σε μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση, είναι πολύ σημαντικό αυτό να ληφθεί υπόψη από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ελλάδα θεωρείται χώρα ανεπτυγμένη, ενώ στην πράξη χρειάζεται βοήθεια.

Πέμπτο, η μείωση των υδρογονανθράκων οι οποίοι προκαλούν το όζον.

Έκτο, το ζήτημα του ελεύθερου εδάφους. Εδώ θα εξετασθούν προτάσεις για την απαλλαγή του εδάφους από την υπερβολική δόμηση και την αύξηση του ποσοστού πράσινων χώρων.