Με κύμα ισχυρού καύσωνα έχει έρθει αντιμέτωπη η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες του κόσμου, όπως ο Καναδάς, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με την αυριανή ημέρα να αναμένεται ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς η θερμοκρασία θα αγγίξει ακόμη και τους 44 βαθμούς Κελσίου, μετατρέποντας τη χώρα μας σε καμίνι. Οι θερμοκρασίες αυτές αποτελούν ένα από τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής, η οποία, σύμφωνα με τον καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, ενδέχεται να σχετίζεται και με την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο Ακαδημαϊκός-Ομότιμος καθηγητής Φυσικής της ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ανέφερε για το φαινόμενο των υψηλών θερμοκρασιών παγκοσμίως ότι την τελευταία 20ετία έχουμε δει σημαντικό αριθμό καυσώνων και εντάσσεται στην γενικότερη αποσταθεροποίηση του κλίματος.
«Οι καύσωνες στην χώρα μας χαρακτηριστικά έγιναν πολύ γνωστοί μετά το επεισόδιο που είχαμε το 1987 και όταν επανήλθε μετά από 10 χρόνια ο επόμενος καύσωνας ενώ μετά από 10 χρόνια που μπήκαμε στον νέο αιώνα είχαμε απανωτούς 4 καύσωνες από τους οποίους ο πιο ενδιαφέρον ήταν αυτός του 2007 και τώρα είναι και αυτός», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι η αποσταθεροποίηση δεν αφορά μόνο την Μεσόγειο.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι στη Σιβηρία και τον Καναδάς η θερμοκρασία άγγιξε τους 40 βαθμούς, είπε ότι οι διαφορές στις θερμοκρασίες είναι τεράστιες, τερατώδεις και μοναδικές στην ιστορία των παρατηρήσεων των μετεωρολογικών.
«Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και ο κορωνοϊός να προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων στη Νότια Σιβηρία»
«Έχουμε δει να λιώνουν οι πάγοι στην Νότια Σιβηρία με ρυθμούς καταπληκτικούς. Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και ο κορωνοιός να προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή της Νότιας Σιβηρίας» επεσήμανε, αναφέροντας πως αυτό είναι το ενδιαφέρον στην ιστορία της Σιβηρίας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, υπάρχει σχετική εργασία δημοσιευμένη σε έγκυρο περιοδικό καθώς και σχετικό συνέδριο που έγινε στην Γερμανία και τη Νέα Υόρκη. «Επομένως είμαστε για τα καλά μέσα στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή», σημείωσε.
Σε ερώτημα για τον λόγο που υπάρχει αυτή η έξαρση που καταγράφεται τώρα, ο ίδιος απάντησε ότι ήταν αναμενόμενο και πως έχουν ξεπεραστεί οι στόχοι που είχαν τεθεί στην διάσκεψη των Παρισίων. Δηλαδή το 1,2 βαθμούς C παγκοσμίως και ο στόχος είναι να μην ξεπεράσουμε το 1,5 μέχρι το 2030.
«Το κόστος των ακραίων φαινομένων αυξάνει»
Όπως ανέφερε. αυτά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν και ιδίως στις χώρες της Μεσογείου, όπου ήδη, τουλάχιστον τα καλοκαίρια, έχουμε ξεπεράσει τους 2 και 2,5 βαθμούς C.
«Το κόστος των ακραίων φαινομένων αυξάνει. Έχει εκατονταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και το χειρότερο είναι ότι οι δασικές πυρκαγιές σε αριθμό και ένταση αυξάνουν» υπογράμμισε ο ίδιος και έκανε έκκληση για ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες τις επόμενες ημέρες σχετικά με το άναμμα φωτιών.