Φρίκη στον Σχίνο: Ζώα κάηκαν ζωντανά - Εκκλήσεις για βοήθεια στα αποκαΐδια δασών

‘Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται στην πύρινη ζώνη, της Κορινθίας με τις καταστροφές και τις απώλειες, να είναι  ανυπολόγιστες. Απώλειες με τραγικό, φρικτό τρόπο, μεγάλου αριθμού οικόσιτων ζώων, καθώς και ζώων του δασικού οικοσυστήματος, ενός πνεύμονα πρασίνου, με είκοσι χιλιάδες στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους, που πια έχουν γίνει στάχτη στη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε το βράδυ της 19ης Μαΐου 2021, από το Σχίνο Κορινθίας.

Πολλά ζώα, δεμένα δυστυχώς και παγιδευμένα σε αυλές και χωράφια, (κανείς δεν σκέφτηκε, ούτε ενδιαφέρθηκε να να ελευθερώσει έστω δίνοντάς τους, μιαν ευκαιρία, μιαν ελπίδα επιβίωσης, ενώ πολλοί έφυγαν αφήνοντας πίσω ακόμα και αλυσοδεμένα τα δύστυχα κατοικίδιά τους.

Σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά - Ζημιές σε σπίτια και εξοχικά | 902  Mobile

Πολλά καμμένα ζώα και στα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασών που έγιναν στάχτη, μεταξύ αυτών και  4.000 στρέμματα παρθένων “προστατευόμενων” δασικών εκτάσεων NATURA, που κατακάηκαν μαζί με τα έμβια πλάσματα της πανίδας τους, ενώ σίγουρα πάρα πολλά είναι και τα τραυματισμένα ζώα που πασχίζουν να επιβιώσουν, μέσα στη φρίκη και ένα περιβάλλον κατεστραμμένο. Όλα αυτά συνθέτουν τις πρώτες μόνο  εικόνες του φρικτού απολογισμού των απωλειών, που έσπειρε η πυρκαγιά, από τον Σχίνο Κορινθίας.

Πρόκειται για μία ακόμη οδυνηρή περιβαλλοντική τραγωδία όπου χιλιάδες ζώα καίγονται ζωντανά με τα μωρά τους, να βρίσκονται εγκλωβισμένα σε φωλιές, κλαριά και λαγούμια.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής η φωτιά στο Σχίνο συμβαίνει στη χειρότερη εποχή, όπου υπάρχουν γέννες και τα μωρά είναι ακόμη στις φωλιές τους, στα κλαριά και στα λαγούμια και δεν μπορούν να τρέξουν ή να πετάξουν για να σωθούν. Δυστυχώς , σύμφωνα με τον ΑΝΙΜΑ, ελάχιστα από τα μικρά πλασματάκια θα γλιτώσουν.

Την ίδια ώρα το Φιλοζωικό Σωματείο Μεγάρων, κάνει έκκληση για είδη πρώτης ανάγκης για τα ζώα όπως νερά, ξηρές τροφές, γάζες, πετσέτες.

Σύμφωνα με ανάρτησή τους η κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τα ζώα που κατοικούν στο δάσος. Τονίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κινητοποιηθούν ακόμη εθελοντές αφού η φωτιά μαίνεται και η πυροσβεστική δεν επιτρέπει την διέλευση λόγω μεγάλου κινδύνου.

Όπως σημειώνουν συγκεκριμένα “μόλις επιστρέψαμε από Αλεποχώρι. Δυστυχώς η κατάσταση είναι απελπιστική. Σήμερα επιτράπηκε η είσοδος σε 3 αυτοκίνητα από εμάς κατόπιν ειδικής άδειας από τον αντιδήμαρχο. Πολλά ζώα σε αυλές, πολλά καμμένα ζώα και σίγουρα πολλά τραυματισμένα που δεν μπορέσαμε να πάμε καθώς ήταν απαγορευτικοί οι δρόμοι. Από αύριο θα γίνουν οι καταγραφές στα σημεία και να μπούμε σε σπίτια που ήταν αδύνατον σήμερα”.

Την ίδια ώρα η ΜΚΟ Dogs Voice σε ανάρτηση της για τα πυρόπληκτα ζώα της περιοχής καλεί όποιον μπορεί να βοηθήσει με φιλοξενίες.

 

Σύμφωνα με την ανάρτηση “μετά από ενημέρωση που είχαμε από τα δύο σωματεία των Μεγάρων και εθελοντές στην Κορινθία για τις πυρόπληκτες περιοχές σας ενημερώνουμε για τα εξής:

1. Αυτή τη στιγμή δεν αφήνουν εθελοντές να προσεγγίσουν στα σημεία που φλέγονται καθώς η φωτιά δεν έχει τεθεί σε έλεγχο.

2. Σε περιοχές που επιτρέπεται περιορισμένη πρόσβαση οι εθελοντές πηγαίνουν μετά από ενημέρωση για να πάρουν ζώα εγκλωβισμένα ή παρατημένα σε αυλές.

3. Κάποια ζώα έχουν κατέβει στην παραλία και εκεί μεταφέρεται ομάδα εθελοντών για να διαπιστώσει την κατάσταση.

4. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να εμφανιστούν (όπως έγινε και στο Μάτι πριν από 3 χρόνια) πολλά περισσότερα ζώα από αυτά που θα δει κάποιος σήμερα. Για το σκοπό αυτό και σε συνεννόηση με σωματεία και φορείς ενεργοποιείται προληπτικά ο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων του Dog’s Voice το οποίο πρακτικά σημαίνει:

α. Φόρμα φιλοξενίας πυρόπληκτων ζώων για να έχουμε σε ετοιμότητα φιλοξενίες όταν χρειαστεί. Θα τη βρείτε εδώ: https://cutt.ly/kb3t4lI Παρακαλούμε κοινοποιήστε την παντού. Εθελοντές φιλοξενίας εκτός Αττικής και Κορινθίας για πρακτικούς λόγους αποκλείονται σε αυτή τη φάση.

β. Θα ανακοινωθούν αύριο τα συνεργαζόμενα κτηνιατρεία για την περίθαλψη πυρόπληκτων ζώων. Αυτά θα λειτουργούν και ως σταθμοί συλλογής φαρμακευτικού υλικού και από εκεί θα γίνεται η διανομή στους εθελοντές και τους κτηνιάτρους.

γ. Θα οριστούν σημεία συλλογής ειδών πρώτης βοήθειας ξεκινώντας με τροφές και μπολάκια για νερό. Όσοι θέλετε να δωρίσετε είδη πρώτης ανάγκης θα πρέπει να το κάνετε σε συγκεκριμένα σημεία και ώρες προκειμένου να διοχετεύονται στους εθελοντές. Θα τα ανακοινώσουμε αύριο.

δ. Εθελοντές μεταφοράς ζώων και περισυλλογής: αυτή τη στιγμή ελάχιστοι εθελοντές έχουν πρόσβαση όμως μόλις η φωτιά τεθεί σε έλεγχο θα χρειαστούν εθελοντές για μεταφορές και περισυλλογή. Αύριο θα ανακοινώσουμε σημεία συνάντησης και τηλέφωνα για όσους θέλουν να βοηθήσουν. Αυτή τη στιγμή επικοινωνείτε στα τηλέφωνα που έχουν δοθεί στις ανακοινώσεις των σωματείων Ζωοφιλική Ένωση Μεγάρων – Animal Welfare Association of Megara και Αδέσποτος Παλμός – Stray Pulse

Στάχτη είκοσι χιλιάδες στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους: 4.000 NATURA

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, στην έκτακτη ενημέρωση για την μεγάλη πυρκαγιά είκοσι χιλιάδες στρέμματα ενός πυκνού παρθένου δάσους έχουν γίνει στάχτη μέχρι στιγμής από τη φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Λουτρακίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από κάποιον ελαιώνα και από καύση υπολειμμάτων και κλαδιών, κάτι που διαχειρίζεται το κλιμάκιο της Δ/νσης Αντιμετώπσης Εγκλημάτων Εμπρησμού που διερευνά τα αίτια της φωτιάς από το βράδυ που ξέσπασε.