Κρανίου τόπος από το Λουτράκι ως τα Μέγαρα: Στάχτη πάνω από 70.000 στρέμματα

Κρανίου τόπος οι περιοχές από το Λουτράκι έως τα Μέγαρα με την καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας και μαίνεται στην περιοχή για τέταρτη μέρα, να παραμένει δυστυχώς ενεργή με συνεχείς αναζωπυρώσεις και διάσπαρτες εστίες φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή των Γερανείων ορεων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Μάλιστα επιχειρούν ακόμη 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων.

Φωτιά στον Σχίνο Λουτρακίου: Εκκενώθηκε προληπτικά το Αλεποχώρι -...

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αναφέρεται πως: «Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021, στην περιοχή Σχίνος Λουτρακίου Κορινθίας είναι σε εξέλιξη, με διάσπαρτες ενεργές καύσεις.

Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Εκκενώθηκαν οικισμοί - Προληπτική εκκένωση και στο Αλεποχώρι - Σε ύφεση το μέτωπο

Πάνω από 4.000 στρέμματα προστατευόμενης έκτασης Natura

Η καταστροφή την Κορινθία, είναι δυστυχώς βιβλική και αυτό δεν είναι κλισέ, ούτε δημοσιογραφική υπερβολή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS) τα καμένα στρέμματα στην περιοχή είχαν  ξεπεράσει τα 71.000 μέχρι το βράδυ της Παρασκευής και με την φωτιά να μαίνεται ακόμα για 4η ημέρα την Κυριακή 22 Μαΐου 2021, η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και οι «πληγές» στο οικοσύστημα δύσκολα θα κλείσουν.

 

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-05/disparti-fotia-korinthia-geranneia-ori_0.jpg.webp?itok=MwCs1oZZ

Συνολικά επιχειρούν 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “ΟΛΥΜΠΟΣ”, οκτώ (8) Α/Φ, οκτώ (8) PZL, δύο (2) Ε/Π και ακόμη δύο (2) Ε/Π του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. ως συντονιστικά. Συνδρομή παρέχουν: δύο (2) Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο συντονισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων πραγματοποιείται από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη.

https://files.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase/p/767x428/crop/both/a3/a37fd1dbc5f049a0a2a312936f1a356b.jpg?quality=90&404=default&v=2

Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής: Συνεχώς βελτιώνεται η εικόνα της πυρκαγιάς

«Η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη συνεχώς βελτιώνεται», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ενώ προσθέτει ότι «η φωτιά είναι σε εξέλιξη, με διάσπαρτες ενεργές καύσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται δραστικά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

Μαίνεται η φωτιά στον Σχίνο: Πέρασε στο νομό Αττικής -Νέο μήνυμα από το «112» για εκκένωση τεσσάρων οικισμών στα Μέγαρα | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, που δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες για τρίτο 24ωρο, βοηθά αποφασιστικά το γεγονός ότι κόπασαν οι άνεμοι, οι οποίοι έχουν πλέον ένταση 2 με 3 μποφόρ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ είναι σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

Νύχτα κόλασης: Μεγάλη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας - Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές και Μαυρολίμνη

Κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον Στέλιο Πέτσα στο Αλεποχώρι την Κυριακή

Στις 9:00 το πρωί της Κυριακής θα βρίσκεται στο Αλεποχώρι κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών και των τεράστιων απωλειών από την φωτιά, καθώς και αξιολόγηση για τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης.