SOS! Τι δεν πρέπει να αφήνεις στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι

Η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου παρκαρισμένου στον ήλιο, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 25 βαθμοί Κελσίου, μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 75 βαθμούς. Κι αφού υποθέσουμε ότι δεν χρειάζεται να επισημάνουμε πως οτιδήποτε ζωντανό δεν… μένει ζωντανό υπό αυτές τις συνθήκες, ιδού τα αντικείμενα που επίσης θα πάθουν ζημιά, και άρα δεν πρέπει ποτέ να μένουν μέσα στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι.

Αντηλιακά και φάρμακα: Αφενός το αντηλιακό θα ζεσταθεί τόσο που μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στο δέρμα, αφετέρου η σύνθεσή του πιθανότατα θα αλλοιωθεί, καθιστώντας το λιγότερο (ή και καθόλου) αποτελεσματικό –πράγμα που ισχύει και για τα περισσότερα φάρμακα.

Αναπτήρες: Είναι πολύ πιθανό να σκάσουν, όχι μόνο όταν πάτε να τους ανάψετε, βάζοντας φωτιά στο χέρι σας, αλλά και (σπανιότερα) από μόνοι τους, προκαλώντας ζημιές στο αυτοκίνητο.

Μπαταρίες και ηλεκτρονικές συσκευές: Τα υγρά των μπαταριών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες, η δε διαρροή τους που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκληθεί ενδέχεται να καταστρέψει τις ηλεκτρονικές σας συσκευές. Ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες είναι και οι κάρτες μνήμης, και βέβαια τα πλαστικά μέρη όλων των ηλεκτρονικών σας συσκευών –περιλαμβανομένων φορτιστών, κινητών, φωτογραφικών μηχανών και mp3 player.

Γυαλιά ηλίου: Οι πλαστικοί σκελετοί καταστρέφονται, και οι φακοί των γυαλιών καμπυλώνουν αν εκτεθούν για πολύ ώρα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Μπουκαλάκια με νερό: Ή αφήστε τα, δεν θα προκαλέσουν καμιά ζημιά, απλά θυμηθείτε να μην πιείτε το νερό που περιέχουν μετά –τα χημικά της πλαστικής συσκευασίας θα έχουν σίγουρα περάσει στο νερό που περιέχει.

Κραγιόν και liposan: Θα λιώσουν. Και, ακόμα και αν μετά τα βάλετε στο ψυγείο και επανέλθουν, η σύστασή τους θα έχει αλλάξει –το κραγιόν θα έχει πιθανώς διαφορετικό χρώμα, το Liposan θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό.

Κουτάκια αναψυκτικών: Το αλουμίνιο είναι καλός αγωγός της θερμότητας κι αυτό σε συνδυασμό με το ανθρακικό που περιέχουν δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να επιφέρει το χάος στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας –ναι, είναι εξαιρετικά πιθανό το κουτάκι του αναψυκτικού να «σκάσει» μόνο του στο εσωτερικό ενός πολύ ζεστού αυτοκινήτου.

http://www.in2life.gr