Σε μια αποτίμηση της σημασίας που έχει για την Ελλάδα η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF επισημαίνει ότι η χώρα μας «κάνει πολύ λιγότερα από εκείνα που της αναλογούν στην παγκόσμια μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Όπως τονίζει ο υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής της Οργάνωσης, Νίκος Μάντζαρης «παρά την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, οι εκπομπές μας ανά μονάδα ΑΕΠ, όπως επίσης και οι κατά κεφαλήν εκπομπές μας είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών του ΟΟΣΑ, ενώ η Ελλάδα έχει την 6η χειρότερη επίδοση στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ των 28 με βάση την πρόσφατη αναλυτική έκθεση της Eurostat. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση ενέργειας, έχει μειωθεί κατά 22,6% λόγω της οικονομικής κρίσης».
«Βασικός υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση είναι ο λιγνίτης ο οποίος ευθύνεται για παραπάνω από το 1/3 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της χώρας, το 2ο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ28 (17%)» τονίζει, προσθέτοντας ότι «οι αλλαγές στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία καθιστούν το λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας, πέρα από περιβαλλοντικά επιβλαβές και οικονομικά αδιέξοδο».
Σύμφωνα με τη WWF, μετά από αυτήν την ιστορική παγκόσμια συμφωνία-καταλύτη είναι βέβαιο ότι οι ήδη μεγάλες πιέσεις στον ελληνικό λιγνίτη θα γίνουν ακόμα ασφυκτικότερες, όπως αναφέρει το ethnos. Τονίζεται επίσης η αναγκαιότητα για την υλοποίηση ενός «σχεδίου για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο στους 3 λιγνιτικούς νομούς (Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας) που δεκαετίες τώρα καίγονται για να φωτίζεται η Ελλάδα. Χρήματα για αυτή τη μετάβαση υπάρχουν. Σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, τα δημόσια έσοδα από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών που κατανέμονται στα κράτη μέλη θα πρέπει να διατίθενται και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα».
Όσον αφορά τη συνδιάσκεψη στο Παρίσι, η WWF αναφέρει ότι: «187 κράτη που εκπέμπουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως κατέθεσαν εθνικές συνεισφορές (INDCs) για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι αυτές οι δεσμεύσεις μας βάζουν σε τροχιά ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας 2,7οC. Παρόλα αυτά, τα κράτη, συνειδητοποιώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, αποφάσισαν στο Παρίσι να θέσουν έναν ακόμα πιο φιλόδοξο στόχο για συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 οC και μηδενισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο δεύτερο μισό του αιώνα. Ένας τέτοιος στόχος προφανώς σημαίνει δέσμευση των κρατών για δραστικότερες μειώσεις εκπομπών, μεγαλύτερο και ταχύτερο περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων, και αποφασιστική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας».