Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην πρόσφατη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι (COP21) “θέτει την παγκόσμια οικονομία σε μια τροχιά απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα” εκτιμά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο συμμετείχε με ομάδα εμπειρογνωμόνων και τον αν. Υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, στο πλαίσιο της κοινής εκπροσώπησης όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το υπουργείο σημειώνει ότι αποφασίστηκε “ρητά να περιοριστούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου σε επίπεδα τέτοια ώστε να παραμείνει η μέση αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2ο C με απώτερο σκοπό τον περιορισμό στον 1,5ο C”.
Επίσης οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να συναντώνται ανά πενταετία προκειμένου να θέτουν πιο φιλόδοξους στόχους, εφόσον απαιτείται από τις εκάστοτε επιστημονικές παρατηρήσεις, ενώ δέχθηκαν επίσης κανόνες διαφάνειας και εποπτείας.
Τέλος, η ΕΕ και οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν οικονομικά (με 100 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2025) τις ενέργειες για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και την οικοδόμηση κλιματικής αντοχής στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Συμφωνία “στέλνει, επίσης, ένα σαφές μήνυμα στους επενδυτές και τις επιχειρήσεις, εκτός από τους φορείς χάραξης πολιτικής, ότι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πλέον μονόδρομος”.