Αιφνιδιαστική έφοδος εισαγγελέων σε υποκατάστημα της UBS ταυτοποίησε 200 μεγαλοκαταθέτες

Αιφνιδιαστική έφοδο στο γραφείο υποκαταστήματος της ελβετικής τράπεζας UBS στην Αθήνα προχώρησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής οι οικονομικοί εισαγγελείς, καταφέρνοντας από τα στοιχεία που συνέλεξαν να ταυτοποιήσουν τουλάχιστον 200 μεγαλοκαταθέτες.

Την εντολή για τη διενέργεια της έρευνας έδωσε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου και η έφοδος στο υποκατάστημα της UBS, διενεργήθηκε από τους Εισαγγελείς Γιάννη Δραγάτση, Ελένη Τουλουπάκη και Χρ. Ντζούρα. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr, η κίνηση αυτή των οικονομικών εισαγγελέων απέφερε καρπούς, καθώς από τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών που κατάσχεσαν  από την τράπεζα αλλά και από το γραφείο κορυφαίου μπρόκερ που συνεργάζεται με αυτή, «αλίευσαν» σημαντικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς κατέσχεσαν αρχεία με αριθμούς λογαριασμών, ονόματα και ποσά. Στις περιπτώσεις εκείνες, μάλιστα, που δεν υπήρχαν ποσά έγινε αυτόματη αντιστοίχηση με τους αριθμούς λογαριασμών στη λίστας Βεστφαλίας- Ρηνανίας και τα στοιχεία «κούμπωσαν» αμέσως. Με τον παραπάνω τρόπο οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ήδη ταυτοποιήσει σχεδόν 200 καταθέτες. Από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι τώρα προκύπτει ότι η μικρότερη κατάθεση φτάνει τα 1,5 εκατομμύριο ευρώ και η μεγαλύτερη τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές δίνουν νέα ώθηση στις έρευνες καθώς «ξεκλειδώνουν» τη λίστα με τους άνω των 10.000 λογαριασμούς που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει στο Δημόσιο πάνω από 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την αποστολή σημειωμάτων προς τους ενδιαφερόμενους ώστε να σπεύσουν στις εισαγγελικές αρχές, διεκδικώντας ευνοϊκή μεταχείριση σε περίπτωση που «συνεργαστούν» μαζί τους.