Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και σήμερα ανά τον κόσμο, ζητώντας μια φιλόδοξη συμφωνία των 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συναντώνται αύριο στη Γαλλία για την καθοριστική Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα (COP21). Οι διαδηλωτές απαιτούν αποφασιστική ανάληψη δράσης κατά της υπερθέρμανσης από τους εκπροσώπους των 195 χωρών που θα συνεδριάζουν από αύριο έως τις 11 Δεκεμβρίου στο Μπουρζέ, βορείως του Παρισιού, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των πρόσφατων επιθέσεων, για τη μεγαλύτερη διάσκεψη για το κλίμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.
Από την Παρασκευή, δεκάδες διαδηλώσεις οργανώθηκαν παντού στον κόσμο για να ασκηθεί πίεση στις χώρες να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Σεούλ, το Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Νέα Υόρκη και το Μεξικό. Στη βορειοανατολική Αυστραλία, περίπου 5.000 πολίτες μετείχαν στο Μπρισμπέιν σε μια ανοικτή πορεία από Αβορίγινες και κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού, που πλήττονται ιδιαίτερα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Μπαγκλαντές και τη Νέα Ζηλανδία.
Στην Αδελαΐδα, 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να προειδοποιήσουν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, την διατροφική ασφάλεια, την ανάπτυξη, κυρίως για τους πιο φτωχούς πληθυσμούς. Πολλά νησιά του Ειρηνικού κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εντελώς από τον χάρτη εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που συνοδεύεται ήδη από μια άνοδο της στάθμης των ωκεανών.
Από τη Μανίλα έως τη Μπογκοτά, το Νέο Δελχί, το Τόκιο, το Λονδίνο και το Σάο Πάολο, πορείες για το κλίμα οργανώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εκτός από το Παρίσι, όπου απαγορεύονται οι κινητοποιήσεις λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά τις αιματηρές επιθέσεις της 13η Νοεμβρίου.
Σχεδόν 3.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν χθες πορεία στη Μανίλα, στις Φιλιππίνες, που πλήττονται συχνά από κυκλώνες οι οποίοι αποδίδονται στην απορρύθμιση του κλίματος. “Προστατέψτε το κοινό μας σπίτι”, έγραφαν τα πανό, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Στη Γαλλία, ο Συνασπισμός Κλίμα 21, στον οποίο μετέχουν 130 οργανώσεις, δεν θα διαδηλώσει στους δρόμους του Παρισιού λόγω των μέτρων μετά τις επιθέσεις, αλλά απηύθυνε έκκληση για τον σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας σήμερα, στο ανατολικό Παρίσι.
Οι γαλλικές αρχές, που φοβούνται τυχόν επεισόδια, έχουν επιβάλει κατ ‘οίκον περιορισμό σε 24 οικολόγους ακτιβιστές για να τους εμποδίσουν να διαδηλώσουν. Η πρόσβαση σε αυτοκινητοπομπές ακτιβιστών έχει απαγορευτεί σε ευαίσθητες περιοχές. Η πώληση και η μεταφορά εύφλεκτων υγρών απαγορεύεται προσωρινά στην περιοχή του Παρισιού. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γαλλία σε σχεδόν 1.000 άτομα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν-Κι-μουν “κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης” υπογραμμίζοντας ότι “δεν υπάρχει ποτέ τέλεια συμφωνία”.
Αύριο, 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, όπως ο Γάλλος Φρανσουά Ολάντ, ο Αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ, ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι και ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μιλήσουν στη Διάσκεψη.
Υπό την προστασία 2.800 μελών της αστυνομίας και της χωροφυλακής, οι μετέχοντες στη διάσκεψη θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό στους 2 βαθμούς της αύξησης της θερμοκρασίας σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κλιματολόγοι προβλέπουν την επιδείνωση φαινομένων όπως η τήξη των πάγων, η εξαφάνιση των ειδών, η κλιμάκωση των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Στο Παρίσι επίσης τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά, με την κινητοποίηση 6.300 αστυνομικών και στρατιωτών. Η κυκλοφορία θα απαγορευτεί ή θα επιβληθούν περιορισμοί σε οδικούς άξονες και οι κάτοικοι έχουν κληθεί να μείνουν στα σπίτια τους, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς.
Οι εργασίες της COP21 θα αρχίσουν σήμερα και ο πρόεδρός της, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, έχει συγκαλέσει την ολομέλεια για να οριστεί ο οδικός χάρτης των διαπραγματευτών πριν από την επίσημη έναρξη.