Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι ο μικρός πιγκουίνος του γένους Eudyptes εμπλέκεται σε σχέσεις μεγάλης απόστασης με το σύντροφό του, περνώντας τον περισσότερο χρόνο του μακριά και επιστρέφοντας μετά από μήνες στον ίδιο σύντροφο για τεκνοποίηση. «Σε αυτά τα εξαιρετικά πιστά ζώα, που συχνά διατηρούν τον ίδιο σύντροφο για αναπαραγωγή για όλη τους τη ζωή, το ζευγάρι μπορεί να χωρίζεται από εκατοντάδες έως και χιλιάδες χιλιόμετρα στη θάλασσα», δήλωσε ο ερευνητής Ζαν-Μπατίστ Τιεμπό.
Για τη μελέτη, την οποία δημοσιεύει το naftemporiki.gr, η ομάδα του κ. Τιεμπό ακολούθησε και κατέγραψε την δραστηριότητα δέκα ζευγαριών. Ο κάθε πιγκουίνος ήταν μακριά από το σύντροφό του για περίπου έξι μήνες. Οι αισθητήρες πάνω στους πιγκουίνους έδειξαν ότι κάθε ζεύγος χωριζόταν από περίπου εκατό χιλιόμετρα. Από τα δέκα ζευγάρια, τα επτά επανασυνδέθηκαν για αναπαραγωγή, διατηρώντας τη σχέση τους. Δύο πιγκουίνοι επέστρεψαν χωρίς τους συντρόφους τους, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις μετακινήθηκαν σε άλλη τοποθεσία είτε πέθαναν στη θάλασσα.
Όταν οι πιγκουίνοι επέστρεψαν στον οικότοπό τους στα ανοικτά των ακτών της Αργεντινής, κατάφεραν να βρουν ο ένας τον άλλο και να ζευγαρώσουν. Η επανασύνδεσή τους ωστόσο διήρκεσε λιγότερο από το ένα τέταρτο του έτους. Μετά από έξι μήνες χώρια, όταν οι πιγκουίνοι επανασυνδέθηκαν τον Οκτώβριο, το ζευγάρωμα ήταν η πρώτη τους προτεραιότητα. Στη συνέχεια, για έναν ολόκληρο μήνα ασχολήθηκαν με την ωοτοκία και την επώαση. Η εκτροφή των νεοσσών διαρκεί περίπου 70 ημέρες, και τον Απρίλιο οι γονείς χωρίζονται και πάλι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ζευγάρι πιγκουίνων που ήταν πιο μακριά ο ένας από τον άλλο κατά τη διάρκεια του διαχωρισμού επέδειξε διαφορετική συμπεριφορά. Αφού τους χώριζε απόσταση περίπου 2.500 χιλιομέτρων, το ζευγάρι επέστρεψε και επανασυνδέθηκε, αλλά πέρασε τον περισσότερο χρόνο του μέσα στην φωλιά. Εξαιτίας αυτού, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πιγκουίνοι που δεν χτίζουν μία φωλιά μαζί, όπως ο αυτοκράτορας πιγκουίνος, είναι λιγότερο πιθανό να είναι μονογαμικοί όπως οι πιγκουίνοι Eudyptes.