Μια ομάδα αρχαιολόγων στην Ιορδανία, οι οποίοι εργάστηκαν για αρκετά χρόνια στη Μαύρη Έρημο, ανακάλυψαν κάτι που θα μπορούσε να ρίξει φως στο πώς οι πρώτοι άνθρωποι έκαναν το άλμα στη γεωργία.
Οι ερευνητές έχουν βρει στοιχεία ηλικίας 14.000 ετών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα κατανόηση του πολιτισμού και του περιβάλλοντος της περιοχής, στην αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως αναφέρει το euronews.com. Εκείνη την εποχή, στην περιοχή σημειώνονταν πολλές βροχές και άρα μπορούσαν να ζήσουν εδώ ανθρώπινες ομάδες.
«Είναι πραγματικά εντυπωσιακά αυτά τα νέα στοιχεία, τα οποία δεν περιμέναμε με τίποτα να βρούμε σε αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή της νοτιοδυτικής Ασίας. Αυτό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για αυτές τις κοινότητες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων, μιας εποχής όπου η ανθρωπότητα ήταν στα πρόθυρα της ανάπτυξης αυτών των νέων τεχνολογιών γεωργίας, αυτών των νέων τρόπων ζωής που ακόμα και σήμερα μας επηρεάζουν» τόνισε ο αρχαιολόγος Τομπάιας Ρίχτερ από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Κάτω από το ηφαιστειογενές πέτρωμα βασάλτη, στην άγονη και βραχώδη πεδιάδα που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας με την Συρία, ήρθαν στην επιφάνεια τα οστά ενός παιδιού και ενός ενηλίκου, τα οποία ήταν κρυμμένα στην έρημο για τουλάχιστον 14.000 χρόνια. Κάνοντας αναλύσεις στα οστά, τους σπόρους και άλλα απομεινάρια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι σε αυτήν την περιοχή πριν από 14.000 χρόνια οι άνθρωποι ξεκίνησαν τις καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων αλλά και προχώρησαν στον σχηματισμό των πρώτων κοινωνικών ομάδων.
«Μπορούμε να ταυτοποιήσουμε διαφορετικά είδη φυτών, τα οποία με τη σειρά τους θα μας δείξουν ποια είδη καλλιεργούνταν εκείνη την εποχή. Είναι πολύ δύσκολο να το φανταστούμε σήμερα, που παντού γύρω μας υπάρχει έρημος. Αλλά πριν από πολλά χρόνια εδώ ήταν πολύ όμορφα και πράσινα. Μπορούμε να το συμπεράνουμε από τα φυτά που έχουν απομείνει» εξήγησε η Έριν Έστρουπ, συντονίστρια των ανασκαφών.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι επιπλέον ευρήματα θα βοηθήσουν αποτελεσματικά για να φτιάξει μια πιο σαφή εικόνα για το πώς άλλαξε το περιβάλλον και το κλίμα στο πέρασμα των αιώνων.