Εκδήλωση για τη σωτηρία της "Σαχάρας" Χαλκιδικής

Εκδήλωση για την προστασία της παραλίας Σαχάρα στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής διοργανώνουν σήμερα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης καθώς και οι σύλλογοι «Χρυσή Αμμουδιά-Σαχάρα» και «Οικισμός Καλλιθέα Ν. Καλλικράτειας».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει εδώ και ένα χρόνο καταγγείλει τις κατασκευαστικές εργασίες που έχει ξεκινήσει ιδιώτης, που αγόρασε από το Δημόσιο μέσω ΤΑΙΠΕΔ έκταση 44 στρ. (επί της παράκτιας ζώνης), προβάλλοντας πέντε σημαντικά σημεία που εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για την όλη διαδικασία παραχώρησης και επέμβασης στον αιγιαλό.

Τα σημεία αυτά αφορούν: 1) στην άδεια παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, 2) τους όρους δόμησης, 3) την άδεια δόμησης/ έγκριση δόμησης της περιοχής, 4) τις πράξεις χαρακτηρισμού ως προς τον δασικό χαρακτήρα της εν λόγω περιοχής και 5) την καταστρατήγηση του ν. περί «βιοποικιλότητας» (Ν.3937/11).

Συγκεκριμένα καταγγέλουν ότι σε μία περιοχή που είναι ήδη επιβαρυμένη με έξι “beach bars” ο ιδιώτης είχε τοποθετήσει 363 βάσεις ξύλινων ομπρελών καλύπτοντας έκταση μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη των 500 τμ. Είχε επίσης ξεκινήσει μπάζωμα του παρακείμενου ρέματος («Κουρτόρεμα») γεγονός κρίσιμο τόσο για λόγους οικολογικής ισορροπίας, όσο και για λόγους ασφάλειας σε περίπτωση πλημμύρας.

Οι αμμοθίνες (οι αμμόλοφοι που έδωσαν στην «Σαχάρα» το όνομά της) είναι εξαιρετικά ευαίσθητα οικοσυστήματα που αποτελούν καταφύγιο για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας (σπάνια μεταναστευτικά πουλιά) και προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση της θάλασσας.
Μάλιστα κομμάτι της υπό «αξιοποίηση» περιοχής αποτελεί υψηλής οικολογικής σημασίας υγροτοπικό οικοσύστημα το οποίο προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.