Από το Παρίσι μέχρι την Ουαγκαντούγκου, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας κινητοποίησης εναντίον του αμερικανικού γίγαντα της αγροτικής βιοτεχνολογίας, της εταιρείας Monsanto, και ειδικότερα εναντίον των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (γτο), των φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών προϊόντων.
Διαδηλώσεις είχαν οργανωθεί σε περισσότερες από 400 πόλεις σε 40 χώρες του κόσμου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στην Ελβετία, περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βασιλεία και τη Μορζ, όπου η Monsanto έχει την έδρα της για την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Στην άλλη άκρη του πλανήτη, 500 άνθρωποι έκαναν πορεία στην Ουαγκαντούγκου εναντίον της γιγάντιας αυτής αμερικανικής εταιρείας, η οποία εισήγαγε το 2003 στην Μπουρκίνα Φάσο το γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι. Η χώρα αυτή είναι η μόνη στη δυτική Αφρική που έχει πειραματισθεί με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού σε ανοιχτούς αγρούς.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τις αρχές της Μπουρκίνα Φάσο “ένα μορατόριο τουλάχιστον 10 ετών” ώστε “να συνεχισθούν οι ανεξάρτητες έρευνες” για τους γτο. Στο Παρίσι, 2.000 έως 3.000 άνθρωποι απάντησαν στην έκκληση οργανώσεων πολιτών και πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως η Greenpeace. Οι διαδηλωτές φώναζαν “Vade retro Monsanto”, “η Μονσάντο όχι, η υγεία μου ναι” ή ακόμη “γτο; δεν θέλουμε!”.
Συγκεντρώσεις οργανώθηκαν συνολικά σε 35 πόλεις στη Γαλλία και συμμετείχαν σ’ αυτές πολλές χιλιάδες διαδηλωτών. Οι διαδηλωτές έβαλαν ιδιαίτερα στόχο το ζιζανιοκτόνο Round-up, προϊόν της Monsanto που πρόσφατα χαρακτηρίσθηκε “πιθανόν καρκινογόνο” από την υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι αρμόδια για τον καρκίνο.
Στο Στρασβούργο, 800 έως 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ξάπλωσαν καταγής για να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή μπροστά από το Συμβούλιο της Ευρώπης, “ως φόρο τιμής στα υφιστάμενα και τα μελλοντικά θύματα που δηλητηριάσθηκαν από τα φυτοφάρμακα”, όπως είπε ένας από τους οργανωτές.