RBS: Πιθανό η Ελλάδα να μην πληρώσει μια δόση, αλλά αυτό δεν συνιστά Grexit

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της θα έλθουν στο τέλος σε συμφωνία, αλλά θα υπάρξει έντονη μεταβλητότητα μέχρι να συμβεί αυτό, εξέφρασε ο επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας της Royal Bank of Scotland, Αλμπέρτο Γκάλο, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι, αν και η Ελλάδα είναι πιθανό να χάσει μια αποπληρωμή δόσης, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα φύγει από την Ευρωζώνη. “Έχουμε πολύ λίγο χρόνο, αφού υπάρχουν πολλές αποπληρωμές στα τέλη του μήνα, καταβολές μισθών και συντάξεων, ενώ υπάρχουν και αποπληρωμές δανείων προς το ΔΝΤ στις αρχές του Μαΐου. Η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από ρευστό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα φύγει από το ευρώ. Υπάρχει μεγάλη διαφορά” τονίζει και εξηγεί ότι “αν η Ελλάδα χάσει την προθεσμία αποπληρωμής μιας δόσης, έχει περίοδο χάριτος ενός μήνα για να ξεκαθαρίσει το θέμα και να βρει τα κεφάλαια“.

Επιπλέον, προσέθεσε ότι “αυτό δεν συνιστά Grexit. Ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας (ELA) θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες. Αλλά υπάρχει αυτό το σενάριο, το σενάριο έλλειψης ρευστότητας στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες” και καταλήγει λέγοντας  ότι αυτό θα σημάνει έντονη μεταβλητότητα, η οποία μάλιστα, είναι πιθανό να επηρεάσει τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας.