Ο ΠΟΥ παραδέχεται πως υπήρξαν παραλείψεις στο χειρισμό της επιδημίας του Έμπολα

Σε κείμενο που συνέταξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβαίνει στην παραδοχή ότι υπήρξαν σοβαρά σφάλματα και παραλείψεις κατά το χειρισμό της κρίσης της επιδημίας του ιού Έμπολα. Στο ίδιο κείμενο, ο Οργανισμός δεσμεύεται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με πιο επαρκή τρόπο μελλοντικές κρίσεις.

«Μάθαμε να είμαστε ταπεινοί. Είδαμε ότι παλαιές ασθένειες σε νέα πλαίσια μονίμως προκαλούν νέες εκπλήξεις», αναφέρει κείμενο, το οποίο έχουν συντάξει η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Ανώτατα στελέχη του οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρεται: “Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις επικρίσεις σε βάρος του Οργανισμού ότι, μεταξύ άλλων, η αρχική αντίδραση του ΠΟΥ ήταν αργή και ανεπαρκής, δεν σπεύσαμε αμέσως να προειδοποιήσουμε τον κόσμο… δεν εργαστήκαμε αποτελεσματικά σε συντονισμό με άλλους εταίρους, υπήρξαν παραλείψεις στην ενημέρωση για τους κινδύνους και υπήρξε σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων“.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο κείμενο αναφέρονται οκτώ «μαθήματα» που αντλήθηκαν, ιδίως σε τομείς στους οποίους η αντίδραση του ΠΟΥ στην επιδημία του Έμπολα κρίνεται ότι θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, όπως τα πεδία της ενημέρωσης και της επικοινωνίας.

Την ίδια ώρα επικριτές του οργανισμού επισημαίνουν ότι ο δισταγμός του ΠΟΥ να κηρύξει κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που συνέτειναν στο να εξελιχθεί η επιδημία στη χειρότερη μέχρι σήμερα στην ιστορία, με 25.000 και πλέον κρούσματα και πάνω από 10.000 νεκρούς.

Ο ΠΟΥ, στο εν λόγω κείμενο, περιγράφει τους σχεδιασμούς του για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένος για μελλοντικές κρίσεις, “μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα αποτελεσματικά ξεσπάσματα μικρού και μεσαίου μεγέθους, αλλά όταν αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αυτής της κλίμακας, τα σημερινά μας συστήματα-σε εθνικό και διεθνές επίπεδο-απλά δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν“.