Στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 ο νέος ΕΝΦΙΑ

Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ το δεύτερο εξάμηνο του έτους ανακοίνωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και ξεκαθάρισε ότι θα αντικατασταθεί από νέο φορολογικό καθεστώς. Μιλώντας στο STAR για τον ΕΝΦΙΑ, η κ. Βαλαβάνη ανέφερε  ότι «έπιασε τον εισπρακτικό στόχο των 2,6 δισ. εξοντώνοντας ουσιαστικά τον κόσμο» και τόνισε ότι πολύς κόσμος “μάτωσε” για να τον πληρώσει ενώ έμειναν απλήρωτα τα υπόλοιπα χαράτσια.

«Ξέρετε ότι μεταξύ 2013 και 2014, που είναι το έτος θριάμβου του ΕΝΦΙΑ, τα ληξιπρόθεσμα πήδησαν από 8,5 δισ. το 2013 σε πάνω από 14 δισ. το 2014;», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορείς να διατηρήσεις έναν νόμο ο οποίος έκανε τους ανθρώπους φοροφυγάδες ως προς όλα τα υπόλοιπα». Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ανέφερε ότι παρουσιάστηκε αύξηση 13,3% στα έσοδα που βρέθηκαν μέσα στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί.

Αναφερόμενη στα έσοδα που εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία από τη ρύθμιση εξπρές, η κ. Βαλαβάνη σημείωσε ότι το ποσό ανέρχεται σε 147 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε ότι ενδιαφέρον στην ρύθμιση έδειξαν 35.000 φορολογούμενοι που κατέβαλαν έως 50 ευρώ και άλλοι 23.000 που κατέβαλαν ποσό έως 100 ευρώ. Ωστόσο η κ. Βαλαβάνη διευκρίνισε ότι μόνο έξι νομικά πρόσωπα με χρέη πάνω από ένα εκατ. ευρώ χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, η κ. Βαλαβάνη επέμεινε στην άποψή της για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και τόνισε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση για το θέμα. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι γίνονται συζητήσεις και ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης «δεν είπε καμία αύξηση σε κανένα νησί» αλλά ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπογράψει αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος στα νησιά του ΑιγαίουΑυτό το λέμε όλοι. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Είναι από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «εγώ διατηρώ τις απόψεις μου ότι τα νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, δεν μπορεί να είναι σε ειδικό φορολογικό καθεστώς. Εγώ δεν βγαίνω να λέω προσωπικές μου απόψεις, γίνονται συζητήσει το αν γίνει σε αυτά τα δυο νησιά αύξηση στο ΦΠΑ, αλλά υπάρχουν νομικά προβλήματα, εξετάζουμε να δούμε αν σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να γίνει».