ΕΝΦΙΑ: Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τα εκκαθαριστικά - Πότε θα κλειδώσει η έκπτωση 10%

Ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές εργασίες στην ΑΑΔΕ, έτσι ώστε προς το τέλος του μήνα να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα:

  • Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2024 δε θα είναι διαθέσιμη από το Σάββατο 9 Μαρτίου και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης – ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2024 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2024.
  • Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2025, δεν θα είναι διαθέσιμη το Σάββατο 9 Μαρτίου, μεταξύ 11:00 και 15:00.
  • Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2023), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

«Κλείνουν» οι τροποποιητικές στο Ε9

Σήμερα “κλείνει” η δυνατότητα των φορολογούμενων, προκειμένου να υποβάλουν αρχικές αλλά κυρίως τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, έτσι ώστε να διορθώσουν λάθη πριν γίνει η φετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Τα 8 συνηθέστερα σφάλματα

  1. Αποθήκες – πάρκινγκ: Αναγραφή βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η έκπτωση 90% σε
    σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Επίσης ο φόρος αυξάνεται σε περίπτωση που οι υπόγειες επιφάνειες ακινήτων δηλωθούν ως χώροι κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου ή αναγραφούν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.
  2. Όροφος: Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρωθεί ο όροφος ακινήτου ως δώμα λαμβάνεται υπόψη
    ο υψηλότερος συντελεστής του φόρου που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
  3. Έτος άδειας: Αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής
    του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.
  4. Παλαιότητα: Για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 παρέχεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ ενώ για κτίρια μεπαλαιότητα άνω των 100 ετών η έκπτωση ανέρχεται στο 40%.
  5. Εμπράγματα δικαιώματα: Μη αναγραφή ή λανθασμένη αναγραφή εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα,
    επικαρπία) ανεβάζει το φόρο.
  6. Ποσοστά συνιδιοκτησίας: Αν το ποσοστό συνιδιοκτησίας δεν έχει αναγραφεί ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό
    υπολογίζεται ότι είναι 100% οπότε θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου.
  7. Κενά και ημιτελή κτίσματα: Αν ο φορολογούμενος έχει στη κατοχή του κτίσματα κενά, ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα
    ή ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα και δεν συμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς στο Ε9 χάνει τη μείωση κατά 60% του φόρου.
  8. Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων: Αν σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα που είναι γεωργικό ή αποθήκη ή επαγγελματική
    στέγη και δεν δηλωθεί τότε θεωρείται ότι είναι κατοικία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

Ο κύκλος της έκπτωσης του 10% για τον ΕΝΦΙΑ θα «κλείσει» στις 19 Μαρτίου

Τη μεθεπόμενη Τρίτη “κλείνει” και η διαδικασία των διασταυρώσεων για την έκπτωση στα ασφαλισμένα ακίνητα. Τα τελευταία στοιχεία από την ΑΑΔΕ δείχνουν ότι “πράσινο” φως για “κούρεμα” ως 10% πήραν 401.000 αιτήσεις. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ανέρχονται σε 983.361, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι την έκπτωση θα πάρει το 41% αυτών των ακινήτων. Ο κύκλος της έκπτωσης του 10% θα κλείσει στις 19 Μαρτίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την αντιστοίχιση της ασφαλισμένης κατοικίας με τον/τους αριθμό/-ούς του/των ασφαλιστηρίου/ων συμβολαίου/-ων.