Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «CCC» από «B» προχώρησε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Ταυτόχρονα, υποβάθμισε και το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο σε «C» από «B». Το πλαφόν αξιολόγησης (country ceiling) ορίστηκε σε «Β-» από «ΒΒ». Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται από αναλυτές «αιφνιδιαστική», καθώς δεν ήταν προγραμματισμένη από τον οίκο Fitch και έγινε νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία της δημοσίευσης των αξιολογήσεων, κάτι που φανερώνει την αίσθηση του επείγοντος.
«Η επόμενη ημερομηνία για την αξιολόγηση της Ελλάδας είναι η 15η Μαΐου 2015, ωστόσο ο Fitch πιστεύει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα δικαιολογούν την απόκλιση από το πρόγραμμα», αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του. Και επιχειρηματολογεί υπέρ της κίνησής του υποστηρίζοντας ότι προχώρησε στην υποβάθμιση επειδή αντανακλά την έλλειψη πρόσβαση στις αγορές, τις αβέβαιες προοπτικές έγκαιρης εκταμίευσης από τους θεσμούς και τα στενά περιθώρια ρευστότητας στον εγχώριο τραπεζικό τομέα που «έχουν θέσει υπό ακραία πίεση» τη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης. Συμπληρώνει ότι αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση ρευστότητας χωρίς καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις χρέους, «αλλά οι αυξημένοι κίνδυνοι μας έχουν οδήγησαν σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων».
Προστίθεται, επίσης, στην ανακοίνωση ότι «η ζημιά στην επενδυτική, καταναλωτική, και καταθετική εμπιστοσύνη έχει σχεδόν βέβαια εκτροχιάσει την αρχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας στην Ελλάδα. Η ζημιά θα χρειαστεί χρόνο για να διορθωθεί, ακόμη και αν οι προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες».
Όπως αναφέρεται, η Fitch αναθεώρησε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στο 0,5% φέτος από 1,5% τον Ιανουάριο του 2015 και 2,5% το Δεκέμβριο του 2014 και προβλέπει επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της αύξησης των καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης.
«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το Φεβρουάριο για επέκταση του προγράμματος του EFSF μέχρι το τέλος Ιουνίου, μετά από αρκετές εβδομάδες διεργασιών, υποστηρίζει το βασικό μας σενάριο ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα επιτύχουν τελικά μια συμβιβαστική συμφωνία. Ωστόσο, η πρόοδος έκτοτε υπήρξε αργή. Δεν είναι σαφές πότε θα υπάρξει η πρώτη εκταμίευση και τι θα χρειαστεί για να συμβεί αυτό» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Η Fitch εκτιμά επίσης ότι ακόμα και εάν γίνει δεκτή η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων, «είναι πιθανό ότι το Eurogroup θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει ότι έχει εφαρμόσει κάποιο μέρος αυτής της λίστας πριν από την εκταμίευση των κονδυλίων. Αυτό ωθεί προς τα πίσω την πιθανή ημερομηνία εκταμίευσης αρκετά μέσα στον Απρίλιο, το νωρίτερο».