Εγκαίρως μισθοί και συντάξεις, καμία σκέψη για υποσχετικούς τίτλους διαβεβαιώνει ο Δ. Μάρδας

Ό,τι χρειάζεται να πληρωθεί θα πληρωθεί εγκαίρως, αυτό σημαίνει μισθοί, συντάξεις και τα επιδόματα στο ΙΚΑ, δήλωσε κατηγορηματικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας στους Financial Times, διαψεύδοντας πληροφορίες περί σκέψεων έκδοσης υποσχετικών τίτλων 500 εκατομμυρίων ευρώ (IOU) για να καλυφθούν εσωτερικά οι υποχρεώσεις της χώρας.

Ο κ. Μάρδας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση στα οικονομικά της χώρας αρχίζει να βελτιώνεται.

Αναφερόμενος στα έσοδα, υποστήριξε ότι «υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις τον Ιανουάριο στην συλλογή του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ εξαιτίας των εκλογών. Αλλά καταφέραμε να τις αντισταθμίσουμε γρήγορα με ένα γύρο περικοπών 1 δισ. ευρώ, κυρίως αχρείαστων δαπανών από διαφορετικά υπουργεία». «Τώρα η κατάσταση αλλάζει, οι άνθρωποι άρχισαν να πληρώνουν και πάλι τον ΕΝΦΙΑ τον Φεβρουάριο και βλέπουμε καλές εισροές από τον Μάρτιο» συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο κ. Μάρδας ανησυχεί περισσότερο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και στα καύσιμα, από τα οποία το κράτος υπολογίζεται ότι χάνει έσοδα περίπου 2,3 – 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Εξέφρασε επίσης ανησυχία και για τις εξαγωγές μαύρου χρήματος από πλούσιους Έλληνες σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Σημείωσε ότι «υπάρχουν απλά μέτρα για την καταπολέμηση αυτής της μορφής της φοροδιαφυγής, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχε η πολιτική βούληση» υποστήριξε.