Έλλειμμα κάτω του 3% στην Πορτογαλία

Ποσοστό ελλείμματος κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το 2015, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, θα πετύχει η Πορτογαλία όπως δήλωσε χθες Τετάρτη (11/03) ο Πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Όπως διαβεβαίωσε ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός ενώπιον του Κοινοβουλίου “η Λισαβόνα θα επιτύχει τους στόχους της και θα βγει από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος” και ξεκαθάρισε ότι η χώρα του “δεν έχει ανάγκη νέων μέτρων για την επίτευξη των αποτελεσμάτων αυτών“, παρόλο που η χώρα οδεύει σε βουλευτικές εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η Πορτογαλία σχεδιάζει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμά της στο 2,7% του ΑΕΠ το 2015, ωστόσο λιγότερο αισιόδοξη για αυτήν την πρόβλεψη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς προβλέπει έλλειμμα 3,2% για το τρέχον έτος.

Για το 2014 η κεντρική κυβέρνηση της Λισαβόνας ελπίζει να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,8% του ΑΕΠ, με τα στατιστικά δεδομένα να αναμένονται στο τέλος του μήνα. Οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους δίνουν πιο ευνοϊκή πρόβλεψη για ποσοστό 4,6% του ΑΕΠ.

Η χώρα απελευθερώθηκε τον περασμένο Μάιο από το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης με το δάνειο των 78 δισ. ευρώ που της χορηγήθηκε το 2011 με αντάλλαγμα να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει σκληρό πρόγραμμα λιτότητας.