Για «νέο δάνειο και μνημόνιο» μιλούν Βερολίνο και Βρυξέλλες

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και νέο δάνειο, μεγαλύτερο των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ την επόμενη διετία υπό την μορφή ενός τρίτου μνημονίου φέρνει στη δημοσιότητα το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ το οποίο, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ υποστηρίζει ότι η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει στις Βρυξέλλες πολύ νωρίτερα από τςι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Υπήρχε «συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ των πιστωτών, από τον Σεπτέμβριο του 2014, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο» αναφέρει χαρακτηριστικά. Κατά τον ίδιο αξιωματούχο μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να «προετοιμαστεί» για το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί να λάβει και αυτή πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο, επικαλούμενο πάντα την ίδια πηγή, η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Αθήνα και στο Eurogroup την περασμένη εβδομάδα μπορεί ν’ αλλάξει καθώς αρκετοί από τους εταίρους δεν έχουν πεισθεί για τη σοβαρότητα της ελληνικής πλευράς ως προς τις δεσμεύσεις της. Επίσης, τονίζεται ότι με βάση τα όσα έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής στο διάστημα των τεσσάρων μηνών πατάρασης της διανειακής σύμβασης δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση περί ελάφρυνσης του χρέους.

Τα σενάρια περί ανάγκης χορήγησης τρίτου πακέτου προς την Ελλάδα «δουλεύονται» μεθοδικά στα γερμανικά ΜΜΕ.  Χαρακτηριστικό είναι ρεπορτάζ της εφημερίδας Rheinische Post, που ανέφερε ότι ήδη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζεται για τρίτο πακέτο στήριξης. Ακολούθησαν δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος για το τρίτο πακέτο υποστηρίζοντας ότι το ερώτημα δεν είναι αν θα χρειαστεί αλλά πότε θα χρειαστεί: πριν το καλοκαίρι ή μετά.