Στα 615,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο τέλος της περυσινής χρονιάς οι συνολικές εισπράξεις από δάνεια που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ειδικών εκκαθαριστών που συστάθηκαν κατά τη διαδικασία εξυγίανσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος την περασμένη τριετία. Ο λόγος γίνεται για τις 14 bad banks που προέκυψαν από το διαχωρισμό των μη συστημικών τραπεζών σε «καλές» και «κακές», με τις δεύτερες να τίθενται σε εκκαθάριση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σωρευτικά από την έναρξη των εκκαθαρίσεων και μέχρι τις 31.12.2014, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 615,6 εκατ. ευρώ (31.12.2013: 410,3 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, το ποσό αυτό είναι σημαντικό εάν ληφθεί υπόψη ότι τα 13 πιστωτικά ιδρύματα υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης κατέχουν χαρτοφυλάκια δανείων που εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών σε ποσοστό 96%.
Από το σύνολο των εισπράξεων έχει ήδη διανεμηθεί προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ΤΕΚΕ ποσό 295,8 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εγκριθεί προς διανομή ποσό ύψους 211 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου, έχει θέσει το ειδικότερο κανονιστικό πλαίσιο που αποτελεί τη βάση της λειτουργίας των ειδικών εκκαθαρίσεων.
Έχει προωθήσει τη θέσπιση σημαντικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων και κανονισμών που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εκκαθαρίσεων, όπως π.χ. παροχή ευχέρειας συνομολόγησης ρυθμίσεων δανείων στους εκκαθαριστές. Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε την πρωτοβουλία να επισπεύσει, μεταξύ άλλων, τη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη σύσταση Επιτροπής Ειδικών Εκκαθαρίσεων ως ανεξάρτητου γνωμοδοτικού οργάνου για την παροχή σύμφωνης γνώμης επί των αιτημάτων των Ειδικών Εκκαθαριστών.
Επιπρόσθετα, κατόπιν υποδείξεων της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει πραγματοποιηθεί σημαντικό έργο ως προς την επαναφορά των οφειλετών σε καθεστώς διαπραγματεύσεων και τη βελτίωση της οργανωτικής διάρθρωσης των ειδικών εκκαθαρίσεων, με επακόλουθο την αύξηση της ροής των αιτημάτων των οφειλετών για τη ρύθμιση των δανείων τους.
Σημειώνεται τέλος ότι η προσπάθεια των ειδικών εκκαθαρίσεων επικεντρώνεται στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας ολοκλήρωσης του έργου τους, με σκοπό τον περιορισμό του κόστους και του χρονικού ορίζοντα της λειτουργίας τους και κατ’ επέκταση τη μεγιστοποίηση του προϊόντος της εκκαθάρισης. Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει να παρακολουθεί σε συνεχή βάση τα έξοδα των εκκαθαριστών και είναι υπό μελέτη η σκοπιμότητα και ο τρόπος λειτουργικής ενοποίησης επιμέρους ειδικών εκκαθαρίσεων ή ακόμη και του συνόλου αυτών.
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο