Έκτακτη αποζημίωση 1.000 – 4.000 ευρώ για τις κλειστές επιχειρήσεις τον Απρίλιο - Οι αντιδράσεις σε Θεσσαλονίκη – Πάτρα και Κοζάνη
Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θοδωρής Σκυλακάκης.
Το νέο μέτρο στήριξης αφορά στις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.
Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:
- 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
- 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.
- Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.
Η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπολογίζονται σε περίπου 100.000.
Από αυτούς, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.
Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα.
Το κόστος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναμένεται να ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα «το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης, όπως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα, δρα έγκαιρα, μεθοδικά και στοχευμένα. Διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά, παρακολουθώντας τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης.Περιορίζει, μέσα από την υλοποίηση ενός ευρέος πλέγματος μέτρων, τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Αξιοποιεί τους πόρους που έχει αντλήσει – τους τελευταίους μήνες – από τις αγορές, για να ενισχύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες αποφάσεις στο υγειονομικό πεδίο, ανακοινώνουμε ένα πρόσθετο μέτρο. Την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο».
Υπενθυμίζεται ότι για το σύνολο των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου και της εστίασης, προβλέπεται για τον Απρίλιο:
- Συμμετοχή στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με τις αιτήσεις για τον 7ο κύκλο της να έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή, και η καταβολή της, με αυξημένα κατώτατα ποσά, να αναμένεται προς το τέλος του μήνα.
- Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου.
- Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.
- Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού και πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε προσωρινή αναστολή.
- Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων.
- Δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων, για τα οποία η σχετική πλατφόρμα ανοίγει τις επόμενες ώρες.
- Δυνατότητα συμμετοχής στο χρηματοδοτικό εργαλείο κάλυψης παγίων δαπανών. Οι ανακοινώσεις κριθήκαν αναγκαίες μετά από τις αντιδράσεις των οποίων έγιναν μάρτυρες χθες τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος βρέθηκε στην αχαϊκή πρωτεύουσα, προκειμένου να πραγματοποιήσει συσκέψεις με τους εκπροσώπους του λιανεμπορίου και το δήμαρχο της πόλης, όσο και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος ο οποίος συζήτησε με τους επικεφαλής των εμπορικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης. Και οι δυο μετέφεραν, τις αντιδράσεις των εμπόρων στις τρεις αυτές περιφέρειες όπου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, στον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκο Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης σε χθεσινές του δηλώσεις του προειδοποιούσε ότι αν δεν υπάρξει αναίρεση της απόφασης για τα κλειστά καταστήματα τότε θα εξεταστούν όλες οι νόμιμες λύσεις για την προστασία του κλάδου. Παρά τις ανησυχίες ότι θα υπάρξουν καταστηματάρχες στην Πολίχνη ότι θα ανοίξουν τα καταστήματα τους σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διαβεβαιώνει πως θα τηρηθεί η νομιμότητα ως προς τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της πόλης.
Ο πρόεδρος του ΕΣΘ διευκρίνισε ωστόσο ότι, εφόσον δεν αλλάξει η απόφαση να παραμείνουν κλειστά, τότε θα εξεταστούν όλες τις νόμιμες λύσεις για την προστασία των συμφερόντων του κλάδου. Το βράδυ του Σαββάτου ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε συνεδριάσει και έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης για αναστολή του ανοίγματος.
Οι διαμαρτυρίες των εμπόρων βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι μεταξύ των προέδρων οκτώ εμπορικών συλλόγων του νομού Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης, είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο. Προσέθεσε πως εξέφρασε στον κ. Σκέρτσο την έντονη δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης για το μη άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων στην πόλη.
Σε διευκρινίσεις για τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐας, Κοζάνη προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 2065-3-4-2021 ΚΥΑ (Β΄1308), αναστέλλεται η δραστηριότητα των εμπορικών καταστημάτων, στις ΠΕ της Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.
Στην κατηγορία αυτών, δεν συμπεριλαμβάνονται α) η λειτουργία επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά κατά το σκέλος που αφορά στην επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου, β) τα καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας κατόπιν ραντεβού, γ) τα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς κατόπιν ραντεβού και δ) τα περίπτερα, τα οποία δύνανται να λειτουργούν επί 24ωρου.
Τέλος, οι επιχειρήσεις που, κατά τη δημοσίευση της ΚΥΑ, έχουν πολλαπλές δραστηριότητες, συνεχίζουν τη λειτουργία τους μόνο ως προς δραστηριότητες που δεν καταλαμβάνονται από τις περ. του σημείου 25 της παρ 1β του άρθρου 1 της ως άνω απόφασης και υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α) η πώληση εντός καταστήματος επιτρέπεται μόνο για προϊόντα που σχετίζονται άμεσα με τον κλάδο της οικοδομής,
β) η προσέλευση των επαγγελματιών-αγοραστών γίνεται με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων περί μάσκας, χρήσης απολυμαντικού κατά την είσοδο και τήρησης ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου,
γ) κατά την είσοδο στο κατάστημα οι επαγγελματίες-αγοραστές επιδεικνύουν έγγραφο, από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική τους ιδιότητα,
δ) επιτρέπονται πωλήσεις μόνο με έκδοση τιμολογίου και όχι με απόδειξη λιανικής πώλησης,
ε) η αναλογία επαγγελματιών-αγοραστών στον χώρο έκθεσης των επιχειρήσεων είναι 4:200 (άτομα/τ.μ.) και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός τα 20 άτομα,
στ) στα σημεία τιμολόγησης τηρείται απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών και μεταξύ υπαλλήλων και πελατών,
η) απαγορεύεται η παρουσία μη επαγγελματία αυτοτελώς ή ως συνοδού άλλου επαγγελματία.
Εν τω μεταξύ, την άμεση επιδότηση κεφαλαίου για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων ζητούν οι έμποροι. Η ΕΣΕΕ προτείνει την υλοποίηση Δράσης, ανάλογης με αυτήν που εξαγγέλθηκε για την εστίαση, η οποία να στοχεύσει στην ομαλοποίηση της αγοράς και να συμβάλλει στην αποτροπή «λουκέτων» και απολύσεων στο ελληνικό εμπόριο την επόμενη μέρα της πανδημίας.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της προτεινόμενης δράσης είναι:
• Παροχή κεφαλαίου κίνησης με σκοπό την αγορά εμπορευμάτων για το πρώτο διάστημα επανεκκίνησης της λειτουργίας του λιανικού εμπορίου.
• Ποσό ενίσχυσης επτά τοις εκατό (7%) επί του κύκλου εργασιών του ΚΑΔ της επιχείρησης.
Στ. Πέτσας στην Πάτρα: Δυο επιλογές
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε χθες στο Επιμελητήριο Αχαΐας στην Πάτρα, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα έκαναν την εμφάνιση τους δυο επιλογές. Σύμφωνα με τον υπουργό «η πρώτη επιλογή είναι μία έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές».
«Η δεύτερη επιλογή», συνέχισε ο Στέλιος Πέτσας, «είναι αν προχωρήσουμε σε κάποιο άνοιγμα, με ποιους όρους μπορεί να γίνει με ασφάλεια αυτό το άνοιγμα», εξηγώντας ότι «ένας τρόπος να αφήσουμε τον ιό έξω από την πόρτα των καταστημάτων του λιανεμπορίου, είναι το click away».
Β. Κικίλιας: Γιατί μένουν κλειστά τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαία, Κοζάνη
Εξηγώντας την απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα λιανεμπορίου στις τρεις περιφέρειες. ο υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλιας είπε μιλώντας στο OPEN: «Πρέπει να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων είπε και πρόσθεσε «Συμπάσχω με αυτούς τους ανθρώπους, τους καταλαβαίνω πλήρως, τόνισε. Καταλαβαίνω και τη μία κουβέντα παραπάνω, ενδεχομένως, μέσα στην αγωνία τους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να ξαναπάρει μπρος η οικονομία.
Για την επιδημιολογική κατάσταση στους τρεις νομούς, ο κ. Κικίλιας σημείωσε:
«Τα ενεργά κρούσματα στο Δήμο Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 97,56%, η πληρότητα στα Νοσοκομεία μας στην Πτολεμαΐδα και στην Κοζάνη είναι κοντά στο 100% και έχουμε μηδέν κενές κλίνες ΜΕΘ. Εδώ και 2,5 μήνες παλεύουμε και προσπαθούμε για την Κοζάνη. Ο κρατικός μηχανισμός έχει κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες, έχει μεταβεί και θα ξαναπάει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο κύριος Χαρδαλιάς, έχει κάνει συσκέψεις με τις τοπικές Αρχές.
Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουμε 3.776 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων το 89% είναι συμπτωματικοί ασθενείς. 7.250 επαφές από τις οποίες το 44% είναι συμπτωματικές και ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αύξηση 45% το τελευταίο δεκαήμερο. Και στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στο Νομό Θεσσαλονίκης δόθηκε μια τεράστια και αγωνιώδης μάχη το Νοέμβριο από όλη την κοινωνία.
Στην Αχαΐα αυτή τη στιγμή έχουμε 95% πληρότητα στις απλές κλίνες, έχουμε επεκτείνει τρεις φορές το έκτακτο σχέδιό μας στα Νοσοκομεία, τα οποία στο μεγαλύτερο κομμάτι τους είναι Covid και έχουν μόνο δύο κλίνες ΜΕΘ-Covid κενές.