Η Amazon παραδέχτηκε πως οδηγοί της αναγκάζονταν να ουρούν σε μπουκάλια

H Amazon ζήτησε συγγνώμη από τον Μαρκ Πόκαν, της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, παραδεχόμενη ότι «έβαλε αυτογκόλ» με την αρχική διάψευση από πλευράς της ως προς την καταγγελία του πως οδηγοί της σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάζονταν να ουρούν σε μπουκάλια κατά τη διάρκεια των διαδρομών που έκαναν για παραδόσεις.

«Ξέρουμε ότι οδηγοί μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν τουαλέτες εξαιτίας της κίνησης ή, κάποιες φορές, διαδρομών στην ύπαιθρο, και αυτό ίσχυσε ιδιαίτερα κατά την Covid, όταν πολλές δημόσιες τουαλέτες έκλεισαν» ανέφερε η εταιρεία σε blogpost της.

Η παραδοχή αυτή έρχεται περίπου μια εβδομάδα αφού ο πολιτικός των Δημοκρατικών επέκρινε τις συνθήκες εργασίας της Amazon, γράφοντας σε tweet του πως «το να πληρώνεις τους εργαζόμενους 15 δολάρια την ώρα δεν σε κάνει “προοδευτικό χώρο εργασίας” όταν εμποδίζεις τα σωματεία και κάνεις τους εργαζόμενους να ουρούν σε μπουκάλια νερού».

Η Amazon αρχικά είχε βγάλει διάψευση, γράφοντας σε δικό της tweet «δεν πιστεύετε στα αλήθεια αυτά με την ούρηση σε μπουκάλια, έτσι; Αν ήταν αλήθεια, κανείς δεν θα δούλευε για εμάς». Μα εν τέλει ανακάλεσε.

«Αυτό ήταν αυτογκόλ, λυπόμαστε για αυτό και χρωστάμε μια συγγνώμη στον Αντιπρόσωπο Πόκαν» ανέφερε η εταιρεία στο blog post της, υποστηρίζοντας πως η προηγούμενη απάντησή της αναφερόταν μόνο στο προσωπικό στις αποθήκες ή τα κέντρα διανομής της (fulfillment centers).

Όπως αναφέρει το Reuters, η εταιρεία πρόσθεσε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στο σύνολο της βιομηχανίας και σημείωσε πως αναζητεί λύσεις, χωρίς να προσδιορίσει ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές.

Η απολογία της Amazon λαμβάνει χώρα εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία οι εργαζόμενοι σε αποθήκη της στην Αλαμπάμα περιμένουν την καταμέτρηση ψήφων που θα μπορούσε να οδηγήσει στο πρώτο σωματείο σε εγκαταστάσεις της στις ΗΠΑ. Η Amazon για πολύ καιρό αποθάρρυνε τις προσπάθειες των εργαζομένων της στις ΗΠΑ (άνω των 800.000) να οργανωθούν συνδικαλιστικά- ωστόσο οι καταγγελίες πολλών εργαζομένων για κακές ή επικίνδυνες συνθήκες εργασίας έχουν καταστήσει τη δημιουργία σωματείων στην εταιρεία βασικό στόχο του αμερικανικού εργατικού κινήματος.