Τι δέχεται, τι απορρίπτει, τι συζητά, μέχρι τώρα, η ελληνική πλευρά στα Eurogroup - Τα έγγραφα από το Υπ. Οικονομικών

Ενόψει της επικείμενης, όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον, κατάθεσης επίσημου αιτήματος για 4μηνη ή 6μηνη παράταση της δανειακής σύμφωνίας και με πιθανή, εφόσον γίνει αυτό τη σύγκλιση του Euro Working Group την Πέμπτη και του Eurogroup την Τετάρτη, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μια μάλλον ασυνήθιστη κίνηση: έδωσε στη δημοσιότητα τα επίσημα έγγραφα και τα non paper που η ελληνική πλευρά παρουσίασε στις συνεδριάσεις του Eurogroup καθώς και τα δύο διαφορετικά κείμενα των  ανακοινώσεων Μοσκοβισίκ και Ντάισελμπλουμ.

Οι αρχικές θέσεις που παρουσίασε στο έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου αναπροσαρμόστηκαν ελαφρά μετά τις τεχνικές συζητήσεις που μεσολάβησαν μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας. Η ελληνική πλευρά στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup παρουσίασε μια σαφή δέσμη προτάσεων με το τι ζητά, τι δεν διαπραγματεύεται και για το πώς θα χρηματοτοδοτηθεί η χώρα. Υπολογίζει τις χρηματοδοτιικές ανάγκες της χώρας σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2015 και ζητεί επέκταση του ELA για την κάλυψη κάποιων αναγκών μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων. Προτείνει να «παγώσουν οι ιδιωτικοποιήσεις μέχρις ότου χαράξει τη στρατηγική της επί του θέματος στο πλαίσιο του μόνιμου προγράμματος» και να καλυφθούν τα έσοδα που θα χαθούν από αυτές από το 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ομόλογα  και περιορισμό του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5%.

Στο non paper που παραδόθηκε στο Eurogroup υπογραμμίζεται ότι οι στόχοι ιδιωτικοποιήσεων που περιγράφονται στο μνημόνιο δεν επιτεύχθηκαν ποτέ. Όπως αναφέρει, τα πραγματικά έσοδα ανήλθαν στο 1,6 δισ. το 2011, ήταν μηδενικά το 2012, στο 1 δισ. το 2014 και αναμένεται να ανέλθουν στο 1,5 δισ. το 2014 και στα 2,2 δισ. το 2015, που σημαίνει ότι δεν βοηθά στην αποπληρωμή του χρέους.

Η νέα κυβέρνηση προτίθεται να διακόψει αυτήν τη συστημική προσέγγιση. Από αυτήν τη στάση αναμένεται να προκύψει έλλειμμα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, όμως θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα έσοδα μακροπρόθεσμα, καθώς θα αποφευχθούν οι εκπτώσεις στις αποτιμήσεις όπως και η πώληση στοιχείων ενεργητικού που δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. Αναλογικά θα έχει βραχυπρόθεσμη επίπτωση στο χρέος (δεν θα επιτευχθεί ο στόχος 124% του ΑΕΠ ως το 2020) αλλά θα βελτιωθεί σίγουρα η τροχιά του λόγου αυτού μακροπρόθεσμα.

Επίσης δεσμεύτηκε να συγκεντρώσει φέτος 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τη φοροδιαφυγή και την πάταξη του λαθρεμπορίου. Παράλληλα εμμένει στην αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον ενδιάμεσο δημόσιο φορέα για τα κόκκινα δάνεια απορρίπτοντας τις κατασχέσεις από τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια για την α’ κατοικία.

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις η ελληνική πλευρά δεσμευόταν για φορολογική μεταρρύθμιση, μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, καταπολέμηση της διαφθοράς, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, δημιουργία ενός σύγχρονου πτωχευτικού συστήματος, μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων, βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε τομείς ανταγωνιστικότητας, δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στο χώρο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, που θα ενισχύει τη διαφάνεια και την απόδοση των φορολογικών εσόδων για το κράτος, άρση των διαφόρων καρτέλ σε μια σειρά από τομείς.

Όσον αφορά στα εργασιακά οι διαφωνίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους πιστωτές παρέμειναν μεγάλες και μετά τις τεχνικές συζητήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως η τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα στην αγορά εργασίας είναι ακατάλληλη υπό την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας. Θα προωθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, με τεχνική βοήθεια από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας – ILO, προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία των εργαζομένων με τρόπο που να συνάδει με την οικονομική ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η κυβέρνηση στηρίζει τους στόχους για πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς, όμως οι συστηματικές απολύσεις θα σταματήσουν. Για τη φορολόγηση, θα επανεξετάσει τις τρέχουσες πολιτικές ώστε να προστατεύσει τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού. Θα επανεξετάσει τις κλίμακες ώστε η φορολόγηση εισοδήματος να αυξηθεί προοδευτικά, και θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ με έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Κάνει λόγο για διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών 70 δισ. ευρώ των πολιτών προς την εφορία με κατάλληλο τρόπο ώστε να μην ευνοούνται όσοι αθετούν σκοπίμως υποχρεώσεις.

Θα επανεξεταστεί ακόμα η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και απορρίπτεται η μείωση των επικουρικών συντάξεων λέγοντας ότι το όφελος από τη μείωση (2 ευρώ ανά ημέρα) είναι μόλις 9,5 εκατομμύρια ευρώ..Τα κείμενα εμφανίζονται πιο διαλλακτικά ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα μπορούσε να καθυστερήσει για «ένα διάστημα».

Για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την τελική συμφωνία η Αθήνα δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την πορεία του προϋπολογισμού ούτε σε κινήσεις για το θέμα του χρέους.

Στα κείμενα περιλαμβάνεται λεπτομερής τεχνική πρόταση για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους.