Ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 9.5% του ΑΕΠ το 2020 και αύξηση κατά 5% το 2021 και το 2022 προβλέπει στο βασικό σενάριό του το ΔΝΤ, διατηρώντας επιφυλάξεις που αφορούν στην εξέλιξη της πανδημίας. Το φετινό πρωτογενές έλλειμμα υπολογίζεται σε 6,7% του ΑΕΠ.
Το Ταμείο έχει λάβει υπ’ όψιν στις προβλέψεις του και τα πρώτα στοιχεία που αφορούν στην εκμετάλλευση των κονδυλίων που αναμένονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Η εξαμηνιαία Έκθεση αναμένεται να συζητηθεί στο ΔΣ του Ταμείου στα μέσα Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με αυτή η μεσοπρόθεσμη δυνατότητα αποπληρωμής του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Αναφορικά με την ανεργία, επισημαίνει ότι αναμένεται να ανέλθει φέτος στα επίπεδα του 20% πριν αρχίσει να μειώνεται τις επόμενες χρονιές.
Το ΔΝΤ κάνει θετική αναφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας από τις ελληνικές Αρχές, «Η ταχεία αντίδραση της Κυβέρνησης έναντι της πανδημίας είναι αξιέπαινη» αναφέρεται στη σχετική Δήλωση. «Η έγκαιρη εφαρμογή ταξιδιωτικών περιορισμών, η απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης βοήθησαν στη συγκράτηση της αρχικής έξαρσης του ιού. Σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ο κατά κεφαλήν αριθμός κρουσμάτων και το ποσοστό θνησιμότητας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η πρόσφατη αύξηση των αναφερόμενων κρουσμάτων χρήζει προσοχής» επισημαίνεται.
Το Ταμείο εστιάζει παράλληλα στις αβεβαιότητες και τους κίνδυνους για τις προοπτικές της οικονομίας. Μια παρατεταμένη πανδημία συνοδευόμενη, όπως τονίζεται, από μια μόνιμη πτώση του παγκόσμιου τουρισμού θα οδηγούσε σε σημαντική επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας, ενώ αντίθετα μια ταχεία ανακάλυψη και μαζική διανομή του εμβολίου θα βοηθούσαν στην τόνωση της ανάκαμψης. Δυνητικές υποχρεώσεις της Κυβέρνησης, επισημαίνει το Ταμείο, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από νέες και υφιστάμενες κρατικές εγγυήσεις, την πιθανή πρόσθετη στήριξη σε τράπεζες και επιχειρήσεις στα πλαίσια ενός δυσμενούς σεναρίου, και από συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις ενάντια σε βασικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ένα νέο κύμα Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων θα μπορούσε να αναδυθεί στον τραπεζικό τομέα μετά την υποχώρηση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης και των εποπτικών διευκολύνσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΘΗΝΑ 984, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντένις Μπότμαν, υποστήριξε ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί βασικό τομέα που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι αποτελούσε ούτως ή άλλως προτεραιότητα για την ελληνική Κυβέρνηση. «Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι επενδυτές αναδεικνύουν τη δημόσια διοίκηση ως βασικό εμπόδιο για να επενδύσουν στην Ελλάδα. Παράλληλα, μέσω της ψηφιοποίησης μπορεί να καταπολεμηθεί και η φοροδιαφυγή», επεσήμανε.